Azt hozták a tálibok, amire számítani lehetett

Legalább hétszáz civilt megöltek és több mint 1 400 embert megsebesítettek, mióta a tálibok tavaly augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban, annak ellenére, hogy csökkent a fegyveres konfliktusok száma az országban – írta az ENSZ afganisztáni diplomáciai képviselete legújabb jelentésében szerdán.

A legtöbben házilag készített robbanószerkezetek és fel nem robbant lövedékek miatt váltak áldozattá.

A támadások közül többet a tálibok elszánt riválisának számító Iszlám Állam nevű terrorszervezet követett el.

A szélsőségesek elsődleges célpontjai az etnikai és vallási kisebbségek voltak, és legtöbbször iskolák, imaházak, illetve forgalmas csomópontok közelében csaptak le.

Az ENSZ emellett rámutatott: a tálibok több száz esetben vádolhatók önkényes gyilkossággal és őrizetbe vétellel, valamint kínzással és rossz bánásmóddal. A tálibok célkeresztjében leggyakrabban az előző afgán kormány tisztségviselői, a biztonsági erők tagjai, illetve politikai ellenfeleik álltak. A világszervezet szerint a radikálisok 160 gyilkosságért tehetők felelőssé.

A tálibok az újságírókat sem kímélték: az elmúlt hónapokban 173 újságírót és 65 emberi jogi aktivistát ért támadás. Ezek többségéért a tálibokat terheli a felelősség – jegyezte meg az ENSZ.

Teheránba érkezett Vlagyimir Putyin — videó

A Kreml vezetőjének ez az első útja a volt Szovjetunió területén kívülre Moszkva február 24-i ukrajnai inváziója óta.