Teheránba érkezett Vlagyimir Putyin — videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Iránban tárgyalt Ali Khamenei ajatollah legfőbb vezetővel. A Kreml vezetőjének ez az első útja a volt Szovjetunió területén kívülre Moszkva február 24-i ukrajnai inváziója óta.

Teheráni látogatása során Putyin az invázió óta először találkozik személyesen egy NATO-vezetővel, Tayyip Erdogan török államfővel is, hogy megvitassák az ukrajnai fekete-tengeri gabonaexportot újraindító megállapodást, valamint a szíriai békét.

Disclose.tv on Twitter: „NEW – Putin lands in Tehran for talks with Iran, Turkey’s Erdogan. pic.twitter.com/VMkA1xRy3E / Twitter”

NEW – Putin lands in Tehran for talks with Iran, Turkey’s Erdogan. pic.twitter.com/VMkA1xRy3E

Putyin útja, amely néhány nappal azután történik, hogy Joe Biden amerikai elnök Izraelbe és Szaúd-Arábiába látogatott, határozott üzenetet küld a Nyugatnak arról, hogy Moszkva a nyugati szankciókkal szemben szorosabb stratégiai kapcsolatokat kíván kialakítani Iránnal, Kínával és Indiával.

A Putyin és Khamenei találkozójáról készült felvételek azt mutatják, hogy az orosz vezető és az iráni elnök együtt ültek néhány méterre a legfelsőbb vezetőtől, egy spártai fehér szobában. A háttérben csak egy iráni zászló és a forradalmi vezető, ajatollah Khomeini portréja volt látható.

„A Khameneivel való kapcsolatfelvétel nagyon fontos”

– mondta Jurij Uzsakov, Putyin külpolitikai tanácsadója újságíróknak Moszkvában.

„Bizalomteljes párbeszéd alakult ki közöttük a kétoldalú és nemzetközi napirend legfontosabb kérdéseiről”.

„A legtöbb kérdésben az álláspontjaink közel állnak egymáshoz vagy azonosak”.

A nyugati gazdasági szankciók miatt szintén sanyargatott, és az Egyesült Államokkal Teherán nukleáris programja és egy sor más kérdés miatt vitában álló Irán számára Putyin látogatása nagyon kapóra jött.

Irán klerikális vezetői nagyon szeretnék megerősíteni az Oroszországgal való stratégiai kapcsolatokat az Egyesült Államok által támogatott, az Öböl menti arab-izraeli blokk kialakulásával szemben, amely a közel-keleti erőegyensúlyt még inkább Irántól távolabbra billentheti.

„Mindkét országunknak jó tapasztalatai vannak a terrorizmus elleni küzdelemben, és ez nagy biztonságot nyújtott a térségünknek”

– mondta Raisi a Putyinnal folytatott megbeszélések után.

„Remélem, hogy iráni látogatása fokozza az együttműködést két független országunk között”.

Az ukrajnai háború óta magas olajárak által felbátorodva Irán arra fogad, hogy Oroszország támogatásával nyomást tud gyakorolni Washingtonra, hogy engedményeket tegyen a 2015-ös atomalku felélesztése érdekében.

Amint korábban megírtuk, az orosz Gazprom gázipari konszern és a NIOC iráni állami olajvállalat stratégiai együttműködésről állapodott meg, melynek keretében

a Gazprom 40 milliárd dolláros beruházást hajt végre az iráni olaj- és gáziparban

– közölte kedden az orosz állami vállalat, az iráni olajminisztérium Shana hírszolgálata, valamint az IRNA iráni állami hírügynökség.

Óriásberuházásra készül Iránban a Gazprom

Az orosz gázipari konszern 40 milliárd dolláros beruházást hajt végre az iráni olaj- és gáziparban, melyet szigorú amerikai szankciók sújtanak.