Óriásberuházásra készül Iránban a Gazprom

Az orosz Gazprom gázipari konszern és a NIOC iráni állami olajvállalat stratégiai együttműködésről állapodott meg, melynek keretében a Gazprom 40 milliárd dolláros beruházást hajt végre az iráni olaj- és gáziparban – közölte kedden az orosz állami vállalat, az iráni olajminisztérium Shana hírszolgálata, valamint az IRNA iráni állami hírügynökség.

Az aláírt dokumentumban foglaltak szerint a két vállalat fel kívánja tárni a kooperáció lehetőségeit, például az iráni olaj- és gázmezők fejlesztése, a földgáz cseppfolyósítása, csővezetékek építése, valamint a tudományos és műszaki együttműködés terén.

A dokumentumot kedden online ceremónia keretében a NIOC (National Iranian Oil Company) iráni nemzeti olajtársaság vezérigazgatója és az orosz Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese látta el kézjegyével.

A Shana beszámolója az iráni Kish és North Pars gázmezők, valamint hat olajmező fejlesztését, a South Pars gázmező nyomásfokozását, számos LNG-projekt befejezéség, valamint gáz és kőolajtermékek kereskedelmét, illetve gázszállító csővezetékek építését sorolja fel a memorandum legfontosabb pontjai között.

A NIOC vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a jelentős orosz befektetés az iráni olajiparba a két ország elkötelezettségét bizonyítja a fenntartható energiaellátás biztosítása iránt.

Putyin a jövő héten Teheránba látogat

Ebrahim Raiszi iráni és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozik.

Kedden Teheránban háromoldalú találkozót tartottak Vlagyimir Putyin orosz elnök, Ebrahim Raiszi iráni elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő részvételével.

Irán rendelkezik a világ egyik legnagyobb gázmezőjével.

Az országot az atomprogramja miatt sújtó amerikai szankciók azonban megakadályozzák, hogy Teherán hozzáférjen a kitermeléshez szükséges modern technológiához. Irán fő bevételi forrása az olaj- és gázexport. A 2015-ös bécsi nukleáris megállapodás után és a szankciók feloldásával az országnak akár napi hárommillió hordónyi olajexportra is megvolt a kapacitása.

Miután azonban Donald Trump elnöksége idején Irán ismét szigorú amerikai szankciók hatálya alá került, az exportkapacitás napi egymillió hordó alá csökkent.

Iránt súlyosan érintik az amerikai szankciók

Végül csak beismerik, hogy nem bírják a szankciókat. Vagy csak az időt húzzák?