Az amerikai zsidók 2024-ben is Bidenre szavaznak

A Zsidó Választási Intézet (Jewish Electoral Institute) felmérése szerint a hivatalban levő elnök a zsidók 72%-ának támogatását élvezi, míg Trumpot csak 22% támogatja, miközben a országosan Biden csak 4%-kal vezet az amerikai regisztrált szavazók körében; Netanjahu is rosszul szerepel a felmérésben.

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a zsidó szavazók 50 százalékponttal Joe Bident részesítenék előnyben Donald Trumppal szemben egy 2024-es általános választási küzdelemben – ez szöges ellentétben áll az országos választók körében végzett felmérésekkel, amelyek szoros versenyt jósolnak a két vezető jelölt között.

A Zsidó Választási Intézet 800 regisztrált zsidó szavazó körében végzett felmérése szerint

Biden 72%-kal vezet a megkérdezettek körében Trump 22%-ával szemben.

Az NBC vasárnap közzétett, országos szinten regisztrált szavazók körében végzett felmérése szerint

Biden mindössze négy százalékpontos előnnyel, 49%-kal vezet Trump 45%-ával szemben.

A Zsidó Választási Intézet, amelynek vezetőségét többnyire zsidó demokraták alkotják, a GBAO Strategies-t bízta meg a felméréssel, amely június 4-11. között készült. A felmérés hibahatára 3,5% volt.

Ha a két aspiráns több, mint egy év múlva az általános választásokon szembe kerül egymással, és a felmérés eredményei igazolják, akkor a zsidó szavazatok nagyjából ugyanarra fognak esni, mint évtizedek óta:

a zsidók szilárd többsége a demokrata jelöltre szavaz.

2020-ban a felmérések szerint a zsidók 60-77%-a Bidenre szavazott Trump helyett, egy 2016-os felmérés szerint pedig a zsidók 71%-a Hillary Clintonra voksolt.

Az amerikai zsidók 70 százaléka Bident támogatja

Csak a fehér keresztények többsége szavazna Trumpra, minden más vallási csoport inkább a demokrata jelölt mellett áll.

A hétfői felmérés akkor készült, amikor Trump egyre nagyobb előnyre tesz szert riválisaival szemben a republikánus előválasztásokon: az NBC felmérése szerint 51:22% arányú előnye van legközelebbi kihívójával, Ron DeSantis floridai kormányzóval szemben. Trump előnye egyre nő, pedig idén kétszer is vádat emeltek ellene, legutóbb szövetségi vádakkal, amelyek a bizalmas kormányzati dokumentumok állítólagos rossz kezelése miatt merültek fel ellene. A zsidó felmérés más republikánusokkal nem mérte össze Bident, aki szinte biztosan a demokraták jelöltje lesz.

A hétfői felmérésben az ortodox zsidók kisszámú mintavétele jelentett csak kivételt, akik a válaszadók 9 százalékát tették ki; túlnyomó többségük azt mondta, hogy Trumpot támogatja. A 2020-as választások előtt az ortodox zsidók körében végzett felmérésekből az is kiderült, hogy a többség Trumpra kíván szavazni.

A hétfői felmérés szerint a zsidók 63%-a ítéli meg kedvezően Bident, míg 33%-uk kedvezőtlenül.  Ezzel szemben Trumpról csak 19%, DeSantisról pedig 21% nyilatkozott kedvezően.

A zsidó szavazók sokkal kedvezőbben ítélik meg Bident, mint az amerikaiak összességében, akiknek kevesebb mint 40%-a van kedvező véleménnyel az elnökről

a RealClearPolitics közvélemény-kutatási átlaga szerint.

Emellett a felmérés megállapította, hogy a zsidó szavazókat továbbra is ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, amelyek tavaly szeptemberben, a félidős választások előtt, az akkor ugyanezen szervezetek által végzett közvélemény-kutatás szerint.

Kilőtt Donald Trump népszerűsége, simán verné Joe Bident

Két új közvélemény-kutatás szerint is legyőzné Trump az amerikai elnököt. Mutatjuk a számokat.

Amikor arra kérték a válaszadókat, hogy egy 10 témakörből álló listából válasszanak ki két olyan kérdést, amely a leginkább foglalkoztatja őket, ugyanazokat a kérdéseket sorolták az első öt közé, mint kilenc hónappal ezelőtt: 37% a demokrácia jövőjét, 28% a gazdaságot, 26% az abortuszt, 25% az éghajlatváltozást és 24% a fegyverviselést választotta. A 40 év alatti zsidó szavazók körében az éghajlatváltozás volt a legfontosabb kérdés, amely a válaszadók 40%-át érintette ebben a csoportban.

Izrael továbbra is alacsonyan szerepel a zsidó szavazókat érintő legfontosabb kérdések között: A korábbi felmérésekkel összhangban mindössze 6%-uk nevezte meg prioritásként.

A felmérés szerint azonban a zsidó szavazók túlnyomó többsége, 72%-a továbbra is kötődik Izraelhez. És úgy tűnik, hogy a zsidó szavazók tisztában vannak az országból érkező hírekkel. Több mint 70% mondta, hogy „sokat” vagy „valamennyit” hallott az izraeli kormánynak az igazságszolgáltatás reformjára irányuló erőfeszítéseiről, ami hetente hatalmas utcai tüntetéseket váltott ki a terv ellenzői részéről, akik szerint ez veszélyezteti az izraeli demokráciát.

A felmérés szerint a legtöbb válaszadó, aki sokat, valamennyit vagy nem túl sokat hallott a vitáról, egyetért a tiltakozókkal. E csoport több mint 60%-a úgy véli, hogy a tervezett igazságügyi reformok gyengítenék az izraeli demokráciát, míg mindössze 15%-uk szerint erősítenék azt. A legtöbb ortodox válaszadó az utóbbi csoportba tartozott.

A felmérés azt is megállapította, hogy Izrael miniszterelnöke rosszul szerepelt a válaszadók körében:

Benjamin Netanjahut mindössze 28% látta kedvezően, míg 62% kedvezőtlenül.

Trump: Az amerikai zsidók nem szeretik eléggé Izraelt

„Megoldottam a (Golán) fennsíkot, Jeruzsálemet és Iránt. Úgy tudom a zsidó szavazatok csak 25%-t kaptam. Ennek semmi értelme.”