Kilőtt Donald Trump népszerűsége, simán verné Joe Bident

Két új közvélemény-kutatás szerint is legyőzné Trump az amerikai elnököt. Mutatjuk a számokat.

A Rasmussen Reports által végzett felmérés szerint a volt elnök országos szinten hat ponttal, 45%-kal vezet a hivatalban lévő elnök előtt, 39%-kal szemben egy 2024-es hipotetikus fej-fej melletti küzdelemben.

A felmérés 986 valószínű szavazót kérdezett meg június 12. és 14. között, miután június 8-án vádat emeltek Trump ellen a titkos dokumentumok állítólagos helytelen kezelése miatt.

A felmérés szerint Biden elnök munkájának népszerűsége továbbra is a negatív tartományban van: a megkérdezettek 43%-a helyesli eddigi elnöki tevékenységét, míg 55%-uk nem helyesli.

Egy másik friss felmérés, amelyet a Harvad CAPS-Harris pénteken tett közzé, szintén azt mutatja, hogy ha ma tartanák a 2024-es elnökválasztást, akkor az elnök hat ponttal, 39%-kal 45%-kal lenne lemaradva Trump mögött.

A Rasmussen-felméréshez hasonlóan a Harris-felmérést is Trump június 8-i vádemelése után végezték. A felmérést június 14. és 15. között végezték online, 2090 regisztrált szavazó körében.

„A korábbi [Trump elnök] vád alá helyezése nincs hatással az előnyére Bidennel szemben, akinek munkájának megítélése továbbra is 43 százalékon áll”

– mondta a The Hillnek Mark Penn, a Harvard CAPS/Harris közvélemény-kutatás társigazgatója.

A Harvard-Harris közvélemény-kutatás azt is kimutatta, hogy Trump tovább növelte előnyét a 2024-es republikánus előválasztáson induló riválisaival szemben: 45 ponttal, 59-14 százalékkal veri Ron DeSantis floridai kormányzót, szemben az előző, májusban közzétett Harvard-Harris-felmérés 42 pontjával.

Bajban van-e Joe Biden? — Alakul a republikánusok korrupciós nyomozása

Vesztegetési vádak fogalmazódtak meg Joe Bidennel kapcsolatban, aki azonban „marhaságnak” nevezte azokat.