Bajban van-e Joe Biden? — Alakul a republikánusok korrupciós nyomozása

A Neokohn szerkesztője

 

Vesztegetési vádak fogalmazódtak meg Joe Bidennel kapcsolatban, aki azonban „marhaságnak” nevezte azokat.

Azon a napon, mikor nyilvánosságra került, hogy Donald Trump ellen újabb vádemelést tettek, egy másik, kevesebb visszhangot kapó esemény is történt. Hosszas huza-vona után ugyanis az FBI átnyújtott a képviselőház felügyeleti bizottságának egy nem minősített (tehát nem titkos) dokumentumot. A republikánusok azonnal közölték a médiával, hogy az úgynevezett „FD-1023-as nyomtatványban”, egy informátor azt feltételezi, hogy Joe Biden vesztegetési ügybe keveredett még alelnöki ideje alatt.

A Federalist beszámolója szerint a dokumentum állításokat tartalmaz arról, hogy Biden alelnökként állítólag 5 millió dolláros kenőpénzt fogadott el egy „külföldi állampolgártól”.

Ez a külföldi állampolgár a beszámolók szerint a Burisma ukrán energetikai vállalat egyik vezetője. (A Burisma igazgatói tanácsának a tagja volt egy ideig Hunter Biden, az elnök fia).

Nancy Mace mérsékelt republikánus képviselő a következőt mondta, miután megtekintette a dokumentumot: „bizonyítékok vannak arra, hogy az Egyesült Államok hivatalban lévő elnöke eladta országát„.

Mikor Bident egy riporter megkérdezte, hogy mit válaszol a vádakra, az elnök azt felelte: „Hol a pénz?” Majd „marhaságnak” nevezte az egészet.

Június 12-én Chuck Grassley republikánus képviselő részletesen ismertette, hogy pontosan mi van a dokumentumban. Az amerikai konzervatív sajtó forrásai szerint a „külföldi állampolgár” aki a nyomtatványban szerepel és a feltételezések szerint 5-5 millió dollárt fizetett Bidennek és fiának, az nem más, mint a Mikola Zlocsevszkij Burisma-alapító tagja. Grassley elmondta, hogy az ukrán üzletembernek 17 hangfelvétele van, tizenötön Hunterrel, kettőn pedig Joe Bidennel beszél. Ben Shapiro podcastjében elmondta, hogy az információk alapján azt feltételezik, hogy a Burisma Hunter befolyását felhasználva szeretett volna Amerikában terjeszkedni, valamint szerette volna elérni, ha nem indul ellenük korrupciós nyomozás.

Zlocsevszkij az FBI informátorának elmondta Trump 2016-os megválasztása után, hogy aggódik nehogy kiderüljön a lefizetés, de megjegyezte, hogy közvetlenül soha nem fizetett Joe Bidennek, és állítása szerint legalább 10 évig tartana átmenni a különböző cégeken és bankszámlákon, mire kiderülne a pénz útja.

A Federalist lejegyzi, hogy nincs információ arról, hogy az FBI nyomozott-e az állításokkal kapcsolatosan.

A republikánusok már év eleje óta nyomoznak a Biden-család ügyeiben, miután a Képviselőházban többséget szereztek a tavalyi választáson, amely lehetővé teszi számukra, hogy bárkit beidézzenek meghallgatásra.

James Comer képviselő a felügyeleti bizottság elnöke csütörtökön elmondta, hogy „a Biden család legalább kilenc tagja kapott külföldi jövedelmet kenőpénzekből és kétes üzleti ügyletekből, köztük a Joe Biden fia Hunter, a testvére James, a sógornője Sara, a fiának Beau-nak özvegye és Hunter volt barátnője Hallie, Hunter felesége Melissa és Hunter volt felesége Kathleen Buhle.”

Comer beszámolója szerint a banki adatok alapján az összeg eddig több mint 30 millióra tehető.

A legtöbb amerikai a terápiás hitvallásban hisz — Matthew Schmitz a Neokohnnak

A szerző a Neokohnnak beszélt a „terápiás hitvallásról”, amely áthatja az amerikaiak hozzáállását a kultúrharchoz, Biden támogatásáról az LMBTQ ügyek iránt, és Trump esélyeiről. 

Az American Greatness cikke megjegyzi, hogy az FD-1023-as nyomtatványban szereplő informátor vádjai eddig a legsúlyosabbak Joe Biden ellen. A republikánusok már évek óta vádolták a családot azzal, hogy visszaéltek családtagjuk politikai befolyásával. Mint emlékezetes maga Donald Trump is Bidenék ügyeiben szeretett volna nyomozást kérni, a hírhedt Zelenszkijjel folytatott telefonhívás során, amely miatt a demokraták impeachment eljárást indítottak ellene. A korrupciós gyanút az keltette fel, hogy Biden nyíltan büszkélkedett azzal, hogy alelnökként befolyását felhasználva elérte Ukrajna akkori főügyészének, Viktor Sokinnak a kirúgását. Mindeközben fia Hunter Biden minden tapasztalat nélkül beült a Burisma gázcég igazgatói tanácsába. Azonban a demokraták többször leszögezték, hogy Sokin kirúgása nem a Burisma miatti potenciális nyomozás miatt történt.

Victor Davis Hanson, amerikai történész Megyn Kelly podcastjében elmondta, hogy szerinte több dolog is van az üggyel kapcsolatosan, amit érdemes kiemelni. Először is, hogy az FBI igazgatója Christopher Wrey nem akarta átadni a dokumentumot a republikánusoknak, akik bekérték azt. Hanson megjegyzi, hogy korábban Steve Bannon-t (Trump korábbi tanácsadóját) pont azért ítélték el mert visszautasított egy kongresszusi idézést. Emiatt új precedens jött létre, ami miatt Wrey végül kénytelen volt átadni a papírokat. A másik furcsaság Hanson szerint, hogy a kétoldalas dokumentum nem volt minősített dokumentum, akkor viszont miért védték annyira.

Hanson azt is megjegyezte, hogy ha valóban megtörtént a pénz kifizetése, akkor azt nem lesz nehéz megtalálni, egy egyszerű adóügyi nyomozás elegendő lehet.

Ben Shapiro, konzervatív kommentátor podcastjében megjegyezte, hogy hatalmas a különbség, ahogy az igazságügyi apparátus Biden (vagy Hillary Clinton) és Donald Trump ügyeit kezeli. Miközben az amerikai sajtó Trump vádemelésével foglalkozott a Biden-családdal kapcsolatos ügyek félre lettek söpörve.

Egyes republikánus vélemények szerint a Képviselőház republikánus többsége jobban tenné, ha nem Bidenék ügyeire koncentrálna, mivel a szavazókat ez láthatóan nem érdekelte 2020-ban.

A Biden-család állítólagos korrupciója már többször felmerült, azonban a vádak eddig soha nem alakultak át konkrét jogi ügyekké.

A republikánusok úgy tűnik elkötelezettek az ügy kinyomozása mellett, így arra lehet számítani, hogy minden kő alá be fognak nézni, hogy megtalálják az esetleges bizonyítékokat.

Elferdített valóság — Hogyan temette el az amerikai média a Biden család kínos ügyeit?

A 2020-as választás előtt az amerikai média és a Big Tech eltemette a Biden család ügyleteiről szóló híreket, arra hivatkozva, hogy azok egy „orosz dezinformációs kampány részei”. Csakhogy kiderült: a hírek igazak voltak. Hajdú Tímea publicisztikája.

Borítókép: Flickr