Újabb mérföldkő a két közel-keleti ősellenség kibékülésében

Rendületlenül javulnak a kapcsolatok Irán és Szaúd-Arábia között.

Iránba látogatott Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúdi külügyminiszter szombaton, a két ország közötti kapcsolatok rendezése keretében – jelentette az iráni állami média.

A szaúdi külügyminisztert iráni kollégája, Hoszein Amirabdollahián fogadta – jelentette az Iran TV. Feiszal bin Farhán Ál Szaúd üzenetet vitt a szaúdi uralkodótól Ebrahim Raiszi iráni elnöknek.

A látogatásra azután került sor, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter júniusban Szaúd-Arábiában járt.

A két rivális középhatalom márciusban állapodott meg, hogy hétévi feszültség után helyreállítják a diplomácia kapcsolatokat és újból megnyitják a nagykövetségeiket.

Irán és Szaúd-Arábia között azt követően szakadtak meg a diplomáciai kapcsolatok, hogy 2016-ban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét, megtorlásul egy neves síita hitszónok rijádi kivégzése miatt. Ezt követően Rijád kiutasította Szaúd-Arábiából az iráni nagykövetség munkatársait, illetve az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) iráni diplomatáit. A két ország egymással szemben álló feleket támogat a térségbeli konfliktusokban, így a jemeni és a szíriai polgárháborúban.

Feiszál herceg szombaton közölte, hogy Szaúd-Arábia a kapcsolatok rendezése keretében javítaná a hajózás biztonságát az Arab(Perzsa)-öbölben.

Kicsoda az új török külügyminiszter, és miért fontos ő Izrael számára?

Erdogan a múlt héten nevezett ki új külügyminisztert, miután újraválasztották. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat Hakan Fidanról.

„Szeretnék utalni a két ország közötti együttműködés fontosságára a regionális biztonság, különösen a tengerhajózás biztonsága területén,

valamint a térség országai együttműködésének a fontosságára annak érdekében, hogy mentes maradjon a tömegpusztító fegyverektől”

– szögezte le Feiszál herceg.

A tárgyalások után a szaúdi külügyminiszter közölte: a szaúdi király és a trónörökös várják, hogy Ebrahim Raiszi elfogadja meghívásukat a királyságban teendő közeljövőbeli látogatásra.

A két külügyminiszternek a televízió által közvetített közös rendezvényén Hoszein Amirabdollahián kijelentette, hogy a biztonság kulcsfontosságú a térség országai számára.

„Irán soha nem tekintette azonosnak a biztonságot a militarizmussal, a biztonságot szélesebb környezetben, politikai, kulturális, gazdasági és kereskedelmi szempontból értelmezi”

– tette hozzá.

A Perzsa-Öböl bejáratánál, a Hormuzi-szorosnál áthaladó tartályhajó-forgalom – itt halad át a világ kőolajszállítmányainak egyötöde – az Irán és a katonai jelenlétét a térségben növelő Egyesült Államok közötti szembenállás egyik fő kérdése volt az elmúlt években.

A szaúdi külügy: Kevés előnye lenne, ha normalizálnánk kapcsolatainkat Izraellel

Az szaúdiak jelezték, hogy továbbra is ragaszkodnak a két-állami megoldáshoz, és enélkül csak korlátozott hasznát látják az Izraellel való békülésnek.