Kicsoda az új török külügyminiszter, és miért fontos ő Izrael számára?

Fidan hosszú évekig kulcsszerepet játszott Ankara és Jeruzsálem kapcsolatában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten nevezte ki új külügyminiszterét, miután újraválasztották. Döntése értelmében Hakan Fidan, a török Nemzeti Hírszerző Szervezet korábbi vezetője lett Törökország külügyminisztere.

Mint ilyen, Fidan évek óta kulcsszerepet játszik Ankara és Jeruzsálem kapcsolatában, és

„még az országok közötti feszültség idején is kapcsolatban állt az izraeli hírszerzés vezetésével”

mondta a The Jerusalem Postnak Nimrod Goren, a Regionális Külpolitikáért Izraeli Intézet elnöke.

Ezen túlmenően Fidan „vezette az Izrael és Törökország közötti kapcsolatok javítására irányuló lépéseket” az elmúlt években, mondta Goren.

„Törökország régióbeli kapcsolatainak minden központi kérdésével foglalkozott. Bízik benne az elnök, valamint nagy a tapasztalata és tudása”

– tette hozzá a szakértő.

Marc Schneier rabbi, Jichák Herzog izraeli elnök bizalmasa, aki szintén nagy szerepet játszott a közelmúltbeli török-izraeli közeledésben, azt mondta, hogy „Fidan közvetlenül részt vett az izraeli hírszerzéssel folytatott megbeszéléseken több kérdésben, beleértve az izraelieknek a Hamász törökországi műveleteivel kapcsolatos aggodalmait. Nagyon jól ismeri és nagyon érzékeny a térségbeli terrorista csoportokkal kapcsolatos izraeli aggodalmakra.

„Erdogan őszintén szeretne kapcsolatot építeni Izraellel”

– zárta Schneier.

„Ebben a tekintetben Fidan olyan helyzetben van, hogy segítségére lehet”.

Szakértő: az izraeli-török érdekházasság mindkét fél számára előnyös lehet

Cohen Yanarocak szerint Erdogan jelenleg a régió mérsékelt táborát erősíti, és azok a szereplők, akik erővel próbálják destabilizálni a Közel-Keletet elszigetelődtek.

Hasonlóan vélekedik Dr. Mark Meirowitz professzor is, aki szerint „Fidan hozzáférése és Erdogan elnökhöz való szoros kapcsolata létfontosságú lesz a diplomácia előmozdításában és a Törökország és Izrael közötti, remélhetőleg jelentősen javuló kapcsolatokban a jövőben…

[Fidan] rendelkezik azzal a háttérrel és tapasztalattal, amely elősegíti e kétoldalú kapcsolat jelentős javulását”

– mondta.

Amikor Fidan 2010-ben a hírszerzés vezetője lett, Ehud Barak akkori izraeli védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki, hogy a Fidan és Irán közötti szoros kapcsolat azt jelentheti, hogy érzékeny információkat szivárogtat ki Izraelről Teheránnak. Törökország akkor behívta Izrael ankarai nagykövetét, hogy panaszt tegyen Barak megjegyzései miatt.

Goren rámutatott, hogy az ezt követő években nem voltak ilyen megszólalások izraeli részről.

„Fidan bizalmat szerzett Izraelben”

– mondta Goren. „Mindenkivel szemben, aki Erdoganhoz kötődik, vannak kételyek, de a hírszerzési információcsere jól működött, mert Törökország úgy döntött, hogy erősíti a kapcsolatokat Izraellel”.

Ami az izraeli-török kapcsolatokat illeti, Meirowitz szerint „a háttércsatornákon folytatott tevékenységek alapvető fontosságúak és továbbra is azok maradnak, de ami igazán számít, az a Törökország és Izrael közötti kapcsolat javítása kifelé, az egész világ előtt.

„Törökország új külügyminiszterének a Törökország és Izrael közötti fontos kétoldalú kapcsolat hozzáadott értékére kell összpontosítania” – mondta Meirowitz, hozzátéve, hogy „egy jobb török-izraeli kapcsolat segít Törökországnak az Egyesült Államokkal való kapcsolatainak javításában”.

Meirowitz ezért azt javasolta, hogy Jeruzsálem és Ankara vezessen be olyan mechanizmusokat, hogy ne alakuljon ki diplomáciai válság minden egyes nézeteltéréskor.

Erdogan elárulta, mikor fog visszavonulni a politikától

A Törökországot 20 éve irányító elnök szerint hamarosan „ideje átadni a stafétabotot a fiataloknak.”