A szovjet gulág leghíresebb zsidó foglya válaszolt Putyin megjegyzéseire

Natan Saranszkij is reagált az orosz elnök Zelenszkijről tett állításaira.

Natan Saranszkij volt izraeli miniszter, emberi jogi aktivista és Izrael-díjas író pénteken válaszolt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki beszédében az ukrán elnököt ostorozta, és azt állította, hogy „Zelenszkij még csak nem is zsidó”.

„Az ukránok büszkék lehetnek arra, hogy zsidó elnököt választottak”

– mondta Saranszkij, aki hozzátette: „Zelenszkij egyesíti az ukrán népet a barbár agresszióval szemben, mi zsidók pedig büszkék lehetünk arra, hogy népünk képviselője történelmi és jelentős szerepet játszik az egész világ összefogásában a jövőnk védelme érdekében”.

Saranszkij megjegyzései órákkal azután hangzottak el, hogy Putyint egy konferencia során megkérdezték, miért nevezi továbbra is „nácinak” Zelenszkijt.

„Gyermekkorom óta sok zsidó barátom van. Ők azt mondják, hogy Zelenszkij nem zsidó – ő a zsidó nép szégyene”

válaszolta az orosz elnök.

Nem ez az első eset, hogy az orosz vezetők felháborodást keltő megjegyzéseket tesznek a háború kitörése óta.

Szergej Lavrov orosz külügyminisztert tavaly májusban például azt mondta, hogy Adolf Hitlerben is volt zsidó vér.

Egy olasz hírcsatornának adott interjújában Lavrov arra hivatkozott, hogy Zelenszkij zsidó származású, majd azt mondta:

„Véleményem szerint Hitler is zsidó származású volt, tehát ez nem jelent abszolút semmit. Egy ideje már halljuk a zsidó emberektől, hogy a legnagyobb antiszemiták zsidók voltak”.

Zelenszkij válaszul azt mondta, hogy Lavrov megjegyzései azt mutatják, hogy Moszkva „elfelejtette a második világháború összes leckéjét, vagy talán soha nem is tanulta meg”.

Idén januárban Lavrov ismét címlapokra került, amikor az Egyesült Államok és a Nyugat Oroszországhoz való hozzáállását a náciknak a zsidó nép kiirtására tett erőfeszítéseihez hasonlította.

„Ugyanazzal a feladattal folytatnak háborút országunk ellen: az orosz kérdés „végső megoldása”

– mondta Lavrov, hozzátéve: „Ahogy Hitler a zsidókérdés „végső megoldását” akarta, most, ha nyugati politikusokat olvasunk… egyértelműen azt mondják, hogy Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie”.

Saranszkij: Putyin azt hiszi, ő az egyetlen, aki készen áll az erő alkalmazására

„Putyin arra törekszik, hogy megváltoztassa az egész második világháború utáni világrendet, amelyben az erősebb szomszéd nem veheti el a gyengébb szabadságát” – véli Saranszkij.