Saranszkij: Putyin azt hiszi, ő az egyetlen, aki készen áll az erő alkalmazására

Natan Saranszkij korábbi emberi jogi aktivista, izraeli kormányminiszter és a Zsidóügynökség vezetője arra szólította fel Izraelt, hogy „világos erkölcsi kiállást” tanúsítson Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni támadásával szemben – írja a The Times of Israel.

Saranszkij, aki az ukrajnai Donyeckben született, Putyin támadását „a szabad világ minden értéke” elleni kihívásának nevezte.

A The Times of Israel című izraeli napilapnak adott hétfői interjújában azt mondta, hogy Izraelben „egyszemélyes kisebbségben” találta magát, amikor erről kérdezték.

„Mások szerint Izrael elsődleges erkölcsi kötelessége, hogy megvédje polgárait, és ha ez azt jelenti, hogy hallgatni kell, vagy nem felbosszantani Vlagyimir Putyint, hát legyen – ez a reálpolitika, amely felülírja az erkölcsi tisztánlátást”

– mondta Saranszkij.

„Nem gyávaság Izrael részéről, ha arra törekszik, hogy ne bosszantsa Putyint. Olyan helyzetben vagyunk, hogy a Nyugat gyengesége miatt Putyin kezében van az égbolt a térségünkben. Ahhoz, hogy megvédjük magunkat Irántól, azoktól a katonai támaszpontoktól, amelyeket Irán [közvetlenül Izrael határain túl] létesítene, jó kapcsolatokra van szükségünk Oroszországgal”

– folytatta Saranszkij.

Mindazonáltal, Saranszkij szerint,

„ez egy túl kritikus pillanat, ahhoz, hogy Izrael csendben maradjon”.

„Az oroszok szerint ez Putyin háborúja, nem az övék” – moszkvai magyar a Neokohnnak

Egy Moszkvában élő magyart kérdeztünk az orosz-ukrán konfliktus nyomán kialakult orosz közhangulatról. Hende Olivér interjúja.

„Putyin arra törekszik, hogy megváltoztassa az egész második világháború utáni világrendet, amelyben az erősebb szomszéd nem veheti el a gyengébb szabadságát. Kihívta maga ellen az egész szabad világot”

– mondta Saranszkij.

„Azt hiszi, hogy ő az egyetlen a világon, aki készen áll az erő alkalmazására, és hogy vissza fogja állítani a történelmi orosz dominanciát”.

Az egyetlen dolog, ami megállíthatja őt Saranszkij szerint „az a szabad világ abszolút szolidaritása”.

„Amikor az ENSZ megszavazza az Oroszország elleni szankciókat, mi nem fogjuk támogatni azt? Szankciószegők leszünk?”

– tette fel a kérdést Saranszkij.

„Azok az izraeliek, akik nem értenek velem egyet, nem gyávák”

– ismételte meg Saranszkij.

„Valódi reálpolitikai megfontolásokról van szó. Izraelnek nagyon komoly érvei vannak arra, hogy miért kell óvatosnak lennie. Remélem, hogy ennek ellenére világos álláspontot fog képviselni”.

Garry Kaszparov: Így lehet mattot adni Putyinnak

A világhírű sakknagymester négy pontban vázolta fel, hogyan lehetne megállítani Oroszországot.