„Az oroszok szerint ez Putyin háborúja, nem az övék” – moszkvai magyar a Neokohnnak

A Neokohn szerkesztője

Egy Moszkvában élő magyart kérdeztünk az orosz-ukrán konfliktus nyomán kialakult orosz közhangulatról. Hende Olivér interjúja.

– Hogyan értesültetek arról, hogy elkezdődött az invázió? Voltak-e látható jelei Moszkvában ennek, vagy ott is mindenkit meglepetésként ért az orosz támadás híre?

– Meglepetésként ért mindenkit. Reggel felkeltünk, megnyitottuk a telefonunkat, megláttuk a híreket, és mindenki le volt sokkolva, hogy úristen, mi történt, amíg aludtunk. Teljesen meglepetés volt. Nem volt semmilyen előjele, talán csak Putyin szerdai beszéde. A beszéd végén elhangzott, hogy szeretné kérni az állampolgárok támogatását, de ettől még nem tűnt olyannak, mintha másnap lerohanná Ukrajnát. A beszédet mindenki elolvasta, abból tájékozódott, hogy mi most a kormánynak az álláspontja, de ezen kívül nem kommunikáltak semmit a lakosság felé.

– A támadást megelőzően tehát egyáltalán nem volt háborús hangulat Oroszországban?

– Nem, nem volt egyeltalán. A nyugati médiahisztéria se volt itt. Teljesen nyugodt volt mindenki. Nem volt olyan sok hír róla. Azok voltak a hírek, hogy a Nyugat nem akar tárgyalni, nem akarja meghallgatni Oroszországot, illetve, hogy Donbaszban népirtást folytat Ukrajna. Ilyen hírek jöttek csak át.

– Minden bizonnyal már tudatosult a lakosságban a támadás híre. Mi volt az emberek jellemző reakciója a kezdeti sokk után?

– Szomorúság. Mindenki szomorú volt, mert lehet sokan nem tudják otthon, de az oroszok szeretik az ukránokat. Barátokként, családtagokként, rokonokként tekintenek az ukránokra, és rengeteg embernek vannak Ukrajnában rokonai, vagy barátai, szóval mindenkit nagyon szomorúsággal tölt ez el. Mindenki a háború ellen van.

Ez lehet meglepően hangzik, de az oroszok nem akarnak konfliktust az ukránokkal.

Sokan úgy voltak vele, hogy a haderő felvonultatása csak erőfitogtatás, de hát soha nem támadnánk meg az ukránokat, akik a testvéreik. Én legalábbis ezt hallottam az oroszoktól, akikkel beszéltem.

– Ezek alapján úgy tűnik, hogy nemcsak a világ, hanem az orosz közvélemény is az ukránok pártján van.

– Az orosz közvélemény maximálisan az ukránok oldalán áll. Néztem az orosz médiát, és nem láttam semmilyen hírt arról, hogy mit gondolnak itt az emberek. Merthogy pont az ellenkezőjét gondolják, mint amit a vezetés szerint kellene.

Sok orosz mondja azt, hogy nem Oroszország, hanem Putyin az agresszor. Szerintük Oroszország nem egyenlő az orosz kormánnyal és Putyin akaratával. Nagyon sokan nem akarják, hogy Putyinnal azonosítsák őket.

Tegnap este tüntettek, az egy kisebb volt, a médiában nem is írtak róla, de vasárnap is lesz este 7-kor egy szervezett tüntetés a háború ellen. Az utcán, ha megy az ember, akkor nem tűnik fel neki, hogy bármi is megváltozott volna, mindenki a saját dolgával van elfoglalva. De ha így személyesen megkérdezed őket, akkor azt mondják, hogy ez egy nagyon szomorú történés, és hogy ezt be kell fejezni, merthogy a háború nem megoldás.

Egyre több európai uniós döntéshozó szegődik el az orosz gázcégek szolgálatába

A Kremlhez közeli energetikai cégekben egyre több, az uniós politikában otthonosan mozgó egykori európai politikus tűnik fel.

– Ez azért is érdekes, mert médiában írtak egy közvélemény-kutatásról, amely szerint az orosz lakosságnak több mint a fele támogatja azt, hogy fegyverrel lépjenek fel az ukránok ellen, annak érdekében, hogy az orosz biztonsági követeléseknek érvényt szerezzenek.

– Itt Moszkvában mindenki nagyon pacifista, és senki nem akar háborút, és mindenki a diplomáciai megoldásokat támogatja.

Igaz, én se beszélek azért egész Moszkvával, mind a 18 millió emberrel, szóval biztos vannak itt is ultranacionalisták, akik úgy gondolják, hogy ez a háború jó, de általánosságban az ellenkezője mondható el.

– A Nyugat nagyon súlyos szankciókat vezetett be Oroszország ellen, aminek hatására az orosz tőzsde és a rubel is elkezdett esni. Ennek hatásai elkezdtek már a mindennapi élet szintjére leszivárogni vagy még nem érzékeltek nagyon ebből semmit?

– A rubelből érzékelünk. Az összes külföldi ismerősöm és én is ezért most váltunk gyorsan rubelt.

– Hallani lehetett, olyan hírekről is, hogy elfogyott a dollár, az automatákból nem lehet pénzt felvenni, ez mennyire igaz?

– Nem tudom, én nem próbáltam dollárt felvenni, szerintem a lakosság körében nem nagyon gyakori, hogy valaki dollárt szeretne felvenni a mindennapi élethez. A Visa és a Mastercard is működik még. Ez meglepő, de már hallottam olyat is, hogy nem mindenhol. Úgyhogy az lesz szerintem az első legnagyobb jele, a szankcióknak, hogy ha a Visát és a Mastercardot lekapcsolják, mint 2014-ben, amikor lekapcsolták egy hétre.

– Félnek a moszkvaiak a gazdasági visszaeséstől? Mérgesek miatta az ország vezetésére?

– Aggódnak, meg olyan szempontból mérgesek is, hogy mint mondtam nem akarták ugye ezt a háborút. Olvastam, hogy az orosz gazdaság recessziójától kezdve világgazdasági válságig mindent jósolnak a szankciók hatásaként. Még elég nagy a bizonytalanság, nem tudja senki megmondani, hogy mi lesz ennek a kifutása.

Bizonytalanság van. Az egyetlen biztos dolog most itt a bizonytalanság.

Megszületett a döntés: kizárnak több orosz bankot a SWIFT-rendszerből

Ezzel lekapcsolják az érintett orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről.