Putyin a zsidó nép „szégyenének” nevezte Zelenszkijt, aki szerinte nem is zsidó

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem zsidó, és azt mondta, hogy barátai szerint ő a zsidó nép „szégyene” – számolt be a Ynetnews. 

Putyin megjegyzése egy Szentpéterváron tartott gazdasági fórumon hangzott el, amelyen azt mondta:

„Sok zsidó barátom van. Ők azt mondják, hogy Zelenszkij nem zsidó, ő a zsidó nép szégyene”.

Putyin megjegyzéseire reagálva Ukrajna izraeli nagykövete, Jevgenyij Kornicsuk a Ynetnek azt mondta, hogy „a megjegyzés provokáció céljából hangzott el, és szomorú propagandakísérlet”.

„Figyelembe kell vennünk, hogy Putyin megpróbálja aláásni az Izrael és Ukrajna közötti kapcsolatokat Zelenszkij elnök feleségének izraeli látogatása előtt, szándékosan teszi ezeket a kijelentéseket szombat előtt, ami a zsidók szent napja” – mondta.

„Elvárjuk az izraeli kormánytól, hogy határozottan ítélje el Putyin megjegyzéseit, mivel ennek elmulasztása Zelenszkij elnök feleségének izraeli látogatásának elhalasztásához vagy törléséhez vezethet”

– tette hozzá Kornicsuk. Zelenszkij felesége, Olena Zelenszka a tervek szerint a jövő héten érkezik Izraelbe.

Kornicsuk kijelentette továbbá, hogy „Zelenszkij személyesnek érzi Putyin szavait. Putyin megjegyzései antiszemiták és sértőek a zsidó népre nézve. Úgy vélem, Izraelnek büszkének kell lennie Ukrajna elnökére, aki zsidó származású és teljes szívvel védi hazáját”.

„Amikor Zelenszkijt bírálja, akkor a zsidó népet is bírálja. Ugyanazon az oldalon állunk ebben a konfliktusban”

– tette hozzá.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hogyan támogathatják a zsidók Ukrajnát a holokauszt után? — videó

Ezt vitatta meg Bernard-Henri Lévy francia filozófus és Natan Saranszkij korábbi Szochnut elnök a Tablet Magazin és az Ukrajnai Zsidó Konföderáció közös rendezvényén.