Tudósok szintetikus emberi embriókat hoztak létre őssejtekből

Egy úttörő fejlesztés során a tudósok őssejtekből, sperma vagy petesejt felhasználása nélkül hoztak létre szintetikus emberi embriókat – írja a Times of Israel. 

Az előrelépést Magdalena Żernicka-Goetz professzor, a Cambridge-i Egyetem és a Kaliforniai Technológiai Intézet munkatársa ismertette a Nemzetközi Őssejtkutató Társaság Bostonban tartott éves ülésén tartott előadásában – számolt be szerdán a Guardian.

„A sejtek átprogramozásával emberi embriószerű modelleket hozhatunk létre” – mondta Żernicka-Goetz.

Korábban az izraeli Weizmann Intézet tudósainak, valamint Żernicka-Goetz csapatának is sikerült egerek őssejtjeit embriószerű struktúrákká növeszteni, amelyeknek dobogó szíve, agyának kezdetei és bélrendszeri struktúrája volt.

A csapatok azóta versenyt futnak, hogy emberi sejtekkel is elérjék ugyanezt az eredményt.

Az ilyen embrióknak azért van értékük, mert a tudósok számára módszert kínálnak a fejlődés egy olyan korai szakaszának megfigyelésére, amely jelenleg a természetes embriók felhasználására vonatkozó korlátozások miatt rejtve marad a szem elől. A nemzetközi szabályozás értelmében a tudósok csak 14 napig tenyészthetnek természetes embriókat laboratóriumban. Ezt követően csak a jóval későbbi terhességi felvételekből figyelhetik meg a fejlődést.

A szintetikus embriókat éppen a 14 napos határon túlra fejlesztették ki, mondta Żernicka-Goetz. A jelentés szerint mindegyikük elérte a gasztrulációnak nevezett pontot, amikor az embrió elkezd különálló sejtvonalakat képezni. Ezen a ponton az embrióknak még nincs dobogó szívük, és az agyuk sem kezdődik el.

„A mi emberi modellünk az első háromvonalas emberi embriómodell, amely meghatározza az amnion és az ivarsejteket, a petesejt és a spermium elősejtjeit” – mondta Żernicka-Goetz a konferencián tartott előadása előtt a Guardiannek. „Gyönyörű, és teljes egészében embrionális őssejtekből jött létre”.

Az nem világos, hogy az embriók egyáltalán képesek-e magzattá fejlődni, ha emberi méhbe ültetik be őket.

A világ különböző laboratóriumaiban hasonló, állatok hasonló szintetikus embrióival végzett más kísérletek sem jutottak tovább egy korábbi stádiumnál, a természetes megszakítás oka nem világos.

A Nemzetközi Őssejtkutató Társaság (International Society for Stem Cell Research), egy amerikai székhelyű nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy irányelveket határozzon meg a területen végzett kutatásokhoz, 2021-ben azt mondta, hogy a laboratóriumban fejlődő embriók 14 napos korláta különleges körülmények között feloldható, ha nincs más alternatíva a kutatásra, a kísérletet tudományosan indokoltnak ítélik, és ha a helyi törvények és a közvélemény támogatása lehetővé teszi.

Izraeli tudósok „szintetikus embriót” fejlesztettek

Az embriót azért nevezik szintetikusnak, mert megtermékenyített petesejt nélkül alkották meg.