Bőrsejtekből állítottak elő őssejteket a Héber Egyetem kutatói

A szakemberek szerint az sem kizárt, hogy a jövőben meddő szülők bőrsejtjeiből „kreáljanak” embriókat.

Újabb elképesztő orvosi felfedezésről számoltak be Izraelben: a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói ugyanis bejelentést tettek arról, hogy

megtalálták a módját annak, hogyan lehet bőrsejteket átalakítani azon három őssejt-típusú egységekké, amikből az embriók korai szakaszukban felépülnek.

Ez a módszer pedig akár arra is alkalmassá teheti a szakembereket, hogy a jövőben képesekké váljanak — spermium vagy pete nélkül — emberi embriókat „kreálni” — írta a The Times of Israel.

Az újonnan felfedezett orvosi metódus szintén segítséget jelenthet a placentális elégtelenség (vagy más néven diszfunkciók) és embriókkal kapcsolatos rendellenességek tanulmányozásában — ahogy a meddőségi problémák feltérképezésében is jelentős előrelépést ígér.

Emberi szövetekből álló szívet nyomtattak Izraelben

Izraeli szakemberek a világon elsőként emberi szövetekkel, véredényekkel és a páciens sejtjeiből kreáltak szívet.

„Azt is mondhatjuk, hogy elég közel kerültünk ahhoz, hogy szintetikus embriót hozzunk létre, ami elég örülten hangozhat” — nyilatkozott a médiának Dr. Yossi Buganim, a jeruzsálemi egyetem kutatásának vezetője.

„Az sem kizárt, hogy meddő férfiakból és nőkből állítsunk elő embriókat, a bőrsejtjeiket felhasználva. A kémcsőben létrehozott embriót pedig beültetnénk az édesanyába”

— vetítette előre a professzor, aki hangsúlyozta: 2006-ban japán kutatók egy csoportja már komoly előrelépéseket ért el a kérdésben; akkor azonban nem sikerült minden most megoldott kérdésre választ találni. Az ázsiai orvosok arra rájöttek korábban, hogy a bőrsejtek alkalmasak magzatok őssejtjeinek az átalakítására, azonban teljes embrió felépítésére nem voltak alkalmasak azokkal a génekkel, amikkel kísérleteztek.

Az izraeli kutatók előtt szintén hosszú út áll még az eredmények fejlesztésében, ám Buganim optimista a jövőt illetően. „Ezek a sejtek jól tudják, hogyan álljanak össze. Nekem viszont megfelelő körülményeket és megfelelő arányokat kell adnom ahhoz, hogy önmaguktól egy igazi embrióvá váljanak” — fogalmazott az izraeli szakember.

Bármilyen szervet lehet majd nyomtatni emberi szövetekből

„Néhány év múlva eljuthatunk odáig, hogy akár vesét, májat vagy egyéb emberi szerveinket elő lehessen állítani ezzel a technológiával.”