Bármilyen szervet lehet majd nyomtatni emberi szövetekből

Gyökeres változás előtt áll a szervátültetés tudománya – vélik izraeli kutatók, akik a napokban jelentették be azt, hogy egy szívet tudtak nyomtatni emberi szövetekből.

Mióta tudjuk, hogy a fejlett országokban a szívelégtelenség az első számú halálok, a laborunk főként ezzel a szervvel kapcsolatos kutatásokra és megoldásokra fókuszál. Úgy gondoltuk, hogy ha létre tudunk hozni valamit, ami hasonló, mint egy valódi szív, az egyfajta modell lehet a későbbi kutatásokhoz, és a távoli jövőben akár a transzplantációban is szerepet kaphat. Ettől természetesen még nagyon messze vagyunk.

— mondta a Népszavának adott interjújában az a tudós, aki részt vett abban a kutatásban, amelyről a Neokohn is beszámolt, és amelyet sokan az év legfontosabb tudományos-orvosi szenzációjaként értelmeznek. Nadav Noor és csapata a Tel Aviv-i Egyetem munkatársaiként emberi szövetekből állítottak elő szívet.

Emberi szövetekből álló szívet nyomtattak Izraelben

Izraeli szakemberek a világon elsőként emberi szövetekkel, véredényekkel és a páciens sejtjeiből kreáltak szívet.

Nadav Noort a 3D nyomtatási technológia további lehetőségeiről és részleteiről faggatták. A világon elsőként emberi szövetekkel, véredényekkel és a páciens sejtjeiből kreált szív után a kutató szerint a szöveteket őssejtekké átalakító módszereik eljutottak abba a fázisba, hogy mindezt a klinikai gyakorlatban is, és ne csak a kutatásoknál alkalmazzák.

Kemény munkával néhány év múlva eljuthatunk odáig, hogy akár vesét, májat vagy egyéb emberi szerveinket elő lehessen állítani ezzel a technológiával.

Kezdetben biztosan nagyon drága lesz ez az eljárás. Egy napon ez a módszer megváltoztathatja a szívelégtelenségek kezelését, de jelenleg a fő kezelési módszer a szervátültetés. Mégis, el tudom képzelni, hogy egyszer 3D-nyomtatókat használnak majd a kórházak

— fogalmazott az interjúban Nadav Noor.

A munkájuk előzményeiről kifejtette: egy két évvel ezelőtt 150 000 euróért vásárolt svájci nyomtatójukkal már korábban is képesek voltak a szív nyomtatására, azonban elengedhetetetlennek tartottak alapos kísérletezést arra, hogy a legjobb eredménnyel lépjenek majd a nyilvánosság elé.

A teljes interjú itt olvasható:

Így tanítanak nyomtatott szívet dobogni

Hatalmas tudományos siker és orvosi áttörés, hogy a Tel-avivi Egyetem kutatói 3 óra alatt sikeresen nyomtattak ki egy 3D-s szívet sejtekkel, vérerekkel és kamrákkal. Nadav Noor, a kutatócsoport egyik tagja lapunknak nyilatkozott arról, hogyan tanítják meg a szívet dobogni és milyen áttöréseket hozhat az eljárás a szívtranszplantációban.