Agyba gyógyszert juttató robotot fejlesztett az Apple Face ID-t feltaláló cég

A PrimeSense-t, a Michael Shpigelmacher, Aviad Maizels és Alex Shpunt által alapított korábbi céget 2013-ban vásárolta fel az Apple mintegy 400 millió dollárért. A cég világelső volt a 3D-érzékelők terén, amely hozzájárult a Microsoft Xbox 360-hoz készült Kinect rendszerének működtetéséhez, és az Apple Face ID technológiája mögött álló technológiát biztosította.

A trió által alapított orvosi startup, a Bionaut Labs egészen más utat jár és az emberi agy legmélyebb bugyraiba igyekszik bejutni. A vállalat a Mayo Clinic egyik létesítményében teszteli technológiáját, és készen áll arra, hogy az amerikai gyógyszerészeti hivatalhoz jóváhagyásáért folyamodó öt vezető amerikai orvosi központban megkezdje a klinikai vizsgálatokat. A Bionaut jelenleg egy B-1-es sorozatú finanszírozási kört gyűjt, amint az OurCrowd befektetési platformon is szerepel.

A vállalat Bionautja, egy apró, rizsszemnél kisebb mikrorobot, a páciens központi idegrendszerén keresztül az agy egy célzott pontjára irányítható, ahol kisebb műtéteket végezhet, terápiás gyógyszereket juttathat be, vagy biopszia céljából szövetekkel térhet vissza.

Shpigelmacher, a Bionaut Labs vezérigazgatója elmondása szerint rájött, hogy a test egy adott pontján – különösen az agyban – előforduló betegségek kezelései nem voltak pontosan célzottan alkalmazhatóak.

A jelenlegi kezelések hatását a „páciens testének gyógyszerekkel való szőnyegbombázásához” hasonlítja, ami „széles körű nemkívánatos mellékhatásokat vagy a környező szövetek és szervek károsodását” eredményezi.

„A jelenleg alkalmazott terápiák elárasztják az egész testet gyógyszerekkel. Olyan, mintha egy piszkos edény lenne a mosogatóban, és elővennénk egy tűzoltótömlőt, amely elárasztja az egész házat, csak hogy elmossuk azt az egyetlen edényt” – mondja.

A Bionaut, amelyet egy orvos egy erős mágnes segítségével irányít, képes célzott terápiát juttatni közvetlenül a daganatba vagy bármely más helyi célpontba – akár az agy mélyére is. És vissza is képes térni.

„Az agyba való bejutást célzó műtétek általában viszonylag agresszívek és sok kockázattal és hosszú felépülési idővel járnak” – mondja Dr. Bill Loudon, a Bionaut Labs idegtudományi alelnöke.

A vér-agy gát „nagyon jelentős problémákat okoz, amikor megpróbáljuk eljuttatni a gyógyszereket oda, ahová szeretnénk. A sebészeti oldalon nehéz bejutni az agyba, a gyógyszeres oldalon pedig nehéz bejutni a szövetekbe”.

„A Bionautnak vannak olyan különleges előnyei, amelyek megkerülik ezeket a problémákat. Valóban egy teljesen új szintet képvisel”

– mondja Dr. Loudon.

A vállalat több mikrorobot-prototípust fejlesztett ki, amelyek mindegyike más-más célra készült.

Van egy kapszula alakú Bionauta, amelyet arra terveztek, hogy folyadékon keresztül mozogjon, egy dugóhúzó alakú Bionauta, amelyet arra terveztek, hogy a szövetekbe fúródjon, és egy éles hegyű Bionauta, amely mikrosebészeti beavatkozásokat végezhet, átvágva az agyban lévő cisztát, amely hidrocephalust vagy Dandy-Walker-szindrómát okoz.

A Bionaut képes terápiás hasznos terhet hordozni és közvetlenül a célterületre juttatni, így elkerülhető a teljes központi idegrendszer gyógyszerekkel való elárasztása. Vagy ahelyett, hogy több centiméternyi agyszövetet kellene átfúrni, a Bionaut a belső folyadékokon keresztül millimétereken belül a célpontjáig vezethető.

„Minimalizáljuk a szövetekbe való behatolást, csak a lehető legbiztonságosabb és legrövidebb távolságot tesszük meg. Ez teljesen új utat nyit az agyi betegségek kezelésében”

– mondja Shpigelmacher.

Minden egyes apró Bionaut egy erős mágnest tartalmaz, amely lehetővé teszi a testen kívülről történő távvezérlést. A páciens MRI- vagy CT-vizsgálatot végez, amelynek segítségével az orvos megtervezi a legbiztonságosabb útvonalat az érintett területre, majd az útvonalat betölti egy számítógépbe. A páciens nyugtatót kap, és a Bionautot az előre kidolgozott belépési ponton befecskendezik a központi idegrendszerbe. Ezután a számítógép átveszi az irányítást, és úgy vezeti a szondát a célhoz, hogy közben a lehető legkevesebb kárt okozza a környező szövetekben, miközben az orvos röntgenfelvételen keresztül követi a szonda haladását.

„Az agy- és CNS-terápiák piaca hatalmas – ma több mint 130 milliárd dollár, és becslések szerint 200 milliárd dollár fölé fog nőni. Ennek nagy része gyógyszer” – mondja Shpigelmacher.

A gyógyszeripari óriások az idegrendszeri degeneratív betegségek széles skáláját célozzák meg, beleértve a Parkinson-kórt, a Huntington-kórt, az Alzheimer-kórt, az epilepsziát, a glioblasztómát és még sok más betegséget, de mindannyian szembesülnek azzal a kihívással, hogy a gyógyszereket eljuttassák oda, ahol az agyban szükség van rájuk.

„A probléma az, hogy még ha meg is van a legjobb gyógyszerünk, hogyan juttatjuk el a célponthoz?” – teszi fel a kérdést Shpigelmacher.

„Itt lép a Bionaut a képbe. A Bionautnak nem célja, hogy helyettesítse ezeket a gyógyszereket vagy helyettesítse ezeket a hasznos terheléseket. Célja, hogy a gyógyszergyártó számára módot biztosítson arra, hogy a hasznos terhet eljuttassa a célponthoz. Tehát még ha csak az idegrendszeri degenerációra, az agydaganatra és az epilepsziára koncentrálunk is – ez önmagában ma több mint 70 milliárd dolláros piacot jelent.”

„Már tárgyalásokat folytatunk az amerikai gyógyszerészeti hivatallal, hogy fejlesztésünkkel jövőre klinikai vizsgálatokat kezdjünk.

Az elképzelés az, hogy 2024 végére már korai humán adatokkal rendelkezünk az eszközről, és 2025-ben engedélyezzük a szélesebb körű neurológiai használatra”

– mondja Shpigelmacher.

Tudósok szintetikus emberi embriókat hoztak létre őssejtekből

Petesejt vagy spermium nélkül.