Korrupcióval vádolja az előző izraeli miniszterelnök a mostanit

Jair Lapid Jeruzsálemben tanúskodik a Netanjahu elleni három korrupciós ügy egyikében. A vádirat szerint Netanjahu arra használta fel hatalmi pozícióját, hogy Arnon Milchan hollywoodi médiamogul érdekeit támogassa ajándékokért cserébe.

Izrael ellenzéki vezetője hétfőn azt vallotta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök nyilvánvalóan megpróbálta meggyőzni őt – kétszer is -, hogy támogassa azt a törvényt, amely egy hollywoodi médiamogulnak milliós adókedvezményeket biztosított volna.

De Lapid, aki maga is volt miniszterelnök és Netanjahu egyik legnagyobb riválisa, azt mondta, hogy nem győzték meg.

Lapid a kijelentéseket akkor tette, amikor Jeruzsálemben tanúskodott a Netanjahu elleni három korrupciós ügy egyikében. A vádirat szerint Netanjahu arra használta fel hatalmi pozícióját, hogy Arnon Milchan hollywoodi médiamogul érdekeit támogassa ajándékokért cserébe, ami konfliktust jelent a miniszterelnök közfeladatai és személyes barátsága között.

A vádirat szerint Netanjahu személyes szívességeket tett Milchannak, többek között arra kérte az amerikai tisztviselőket, hogy hosszabbítsák meg Milchan amerikai tartózkodási engedélyét, és terjesszék ki azokat az izraeli rendelkezéseket, amelyek mentesítik az izraeli hazatérőket a külföldi jövedelmek bevallása alól.

Lapid hétfőn azt vallotta, hogy Milchan és ügyvédei először sikertelenül próbálták meggyőzni őt arról, hogy az adókedvezmények egy évtizedre történő meghosszabbítása jót tenne Izraelnek – jelentette az izraeli média. Ezután Netanjahu kétszer is szóba hozta az ügyet Lapiddal, vallotta – a beszámolók szerint egyszer a miniszterelnök rezidenciáján, egyszer pedig a kabinet ülésén kívül.

Lapid elmondta, hogy közölte Netanjahuval, hogy ez nem fog megtörténni, mire a miniszterelnök azt válaszolta, hogy ez „egy jó törvény”. Netanjahu, Izrael leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője tagadja a vádakat, mondván, hogy nem Milchan személyes érdekei szerint járt el, sőt, időnként azok ellenében cselekedett. Azt mondja, az ajándékcserék csak baráti gesztusok voltak.

Milchan várhatóan még ebben a hónapban vallomást tesz az ügyben egy videóhívás keretében Londonból, ahol tartózkodik.

„Fekete, át nem látszó zacskókba kérték a drága pezsgős üvegeket”

Durva vesztegetési-vádakat fogalmazott meg a Netanjahu-per koronatanúja.

A Haaretz című újság arról számolt be, hogy 2013-ban Lapid, akkori pénzügyminiszter jogi tanácsot kért a Milchant előnyben részesítő jogszabály előmozdításának lehetőségéről. Korábban Lapid állítólag azt válaszolta Netanjahunak és Milchannak a jogszabály kilátásairól, hogy „semmiképpen”.

Netanjahut csalással, hűtlen kezeléssel és kenőpénz elfogadásával vádolják három különböző botrányban, amelyekben befolyásos médiamogulok és gazdag társai érintettek. Ő tagadja a vádakat. A kritikusok szerint Netanjahu a bíróságok gyengítésére és az igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatására törekszik, hogy menekülési útvonalat nyisson magának a bírósági eljárás elől, és ezeket az állításokat ő valótlannak minősíti.

A korrupciós vádak egy elhúzódó politikai válság középpontjában is álltak, amely kevesebb mint négy év alatt ötször küldte az izraelieket az urnákhoz – minden egyes szavazás lényegében egy népszavazás volt Netanjahu vezetésre való alkalmasságáról. Miután 2021-ben elvesztette a hatalmat egy ellenzéki koalícióval szemben, Netanjahu tavaly év végén jogi problémái ellenére visszatért a miniszterelnöki székbe. Az izraeli törvények szerint a miniszterelnöknek nem kötelessége félreállni, amíg bírósági eljárás alatt áll.

A 2020 májusában kezdődött perben több mint 40 vád tanúja van, köztük Netanjahu legközelebbi korábbi bizalmasai, akik a miniszterelnök ellen fordultak. A tanúk beszámolói nemcsak a három ügyre világítottak rá, hanem szenzációs részleteket tártak fel Netanjahu jelleméről és családja hírnevéről is, amely az adófizetők és a gazdag támogatók nagylelkűségéből él.

Jogászok önkényuralma, avagy mindent a Netanjahu-perről

Hogy megértsük a Netanjahu elleni eljárás jelentőségét, tudnunk kell: a három hatalmi ág egyensúlya megbomlott. Sebes Gábor írása.