„Fekete, át nem látszó zacskókba kérték a drága pezsgős üvegeket”

Folytatódott a héten a hivatali visszaéléssel vádolt volt izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu pere, a vád koronatanúja szerint Netanjahu segítségével szerzett tízéves amerikai vízumot az őt korábban „ajándékokkal” elhalmozó, az Egyesült Államokban élő izraeli filmmogul, Arnon Milchan.

A Milchan izraeli ügyintézőjeként dolgozó Hadasz Klein saját bevallása szerint a Netanjahu házaspárnak szánt ajándékok – főként drága szivarok és francia pezsgő – beszerzéséért és eljuttatásukért felelt.

Klein szerint az ajándékokért cserébe a volt miniszterelnök elintézte a filmmogul tíz évre szóló amerikai vízumát

– összekötve őt John Kerry akkori amerikai külügyminiszterrel, valamint izraeli adókönnyítést is biztosított Milchannek.

Netanjahu azt mondta Kleinnek, hogy – azóta elhunyt – ügyvédje, Jakov Weinroth szerint elfogadhat ajándékokat, ha azok „nem olyan nagyok, mint például egy lakás”. Mindazonáltal nem világos, hogy ajándékok miféle nagyságrendjével kapcsolatban kérte ki szaktanácsát, ugyanis a vádiratban szereplő tételek egy évtized alatt mintegy 200 ezer dollárra adódtak össze (mai áron nyolcvan millió forint) – jegyzi meg a Haaretz.

Klein azt mondta, éveken át havonta 6000-8000 ezer sékel (mintegy 700 000-900 000 forint) értékben vásárolt drága szivarokat Milchan nevében az akkori miniszterelnöknek.

Később James Packer ausztrál milliárdos is csatlakozott a Netanjahu családnak nyújtott ajándékozáshoz, de Klein szerint Packer nem kapott viszonzásul semmit.

Hadasz Kleinnek nem fűződik érdeke a Netanjahu családra kedvezőtlen tanúvallomáshoz, sőt ellenkezőleg: ezzel saját munkaadóját is bűnrészességgel vádolja, és veszélyezteti állását. A bíróságon elhangzott, hogy arra számít, a jogi eljárás végén felmondhatnak neki – teszi hozzá a lap.

A Netanjahut védő ügyvédek várhatóan megpróbálják feleségére, a közhivatalt nem viselő Sara Netanjahura hárítani az ajándékok kikövetelését, noha Izraelben törvény tiltja azt is, hogy tisztségviselők házastársának nyújtsanak előnyöket.

A volt miniszterelnök felesége ellen nem nyújtott be vádiratot Aviháj Mandelblit volt államügyész. Klein vallomása szerint a volt miniszterelnök és felesége tudatában volt, hogy kéréseik jogi szempontból legalábbis aggályosak, erre utal, hogy

fekete, át nem látszó zacskókba kérték a drága pezsgős üvegeket.

Illegális lehallgatással szerezhették a Netanjahu elleni bizonyítékokat

Az izraeli rendőrség szinte korlátlanul hallgatott le befolyásos embereket, így a volt miniszterelnökhöz közel állókat is.

Az izraeli jogászok szerint vitatható módon Mandelblit nem a súlyosabb, s kölcsönös előnyöket feltételező megvesztegetéssel, hanem csak az enyhébb büntetési tétellel, hivatali visszaéléssel vádolta ebben az ügyben a volt miniszterelnököt, valószínűleg azért, hogy megnyerje Milchan együttműködését.

A védelem ügyvédjei a következő hetekben veszik kereszttűz alá Kleint.

Szakértők szerint megpróbálják majd csökkenteni a vádiratban szereplő összeget, s viszonosságon alapuló barátinak próbálják beállítani Netanjahu kapcsolatát Milchannel. Klein azt állította, hogy mindössze egy kulcstartót és egy értéktelen játékbolti ajándékot kaptak cserébe a rendszeres és nagy értékű adományokért – Milchan amerikai vízumkérelmének elintézése mellett. A védők várhatóan a miniszterelnök jóhiszeműségét próbálják majd bizonyítani az „ajándékozást” engedélyező jogi tanácsra hivatkozva.

Az 1000-res, „ajándékozási” akta vádirata szerint Netanjahu 267 254 sékel (több mint 30 millió forint) értékben szivart és 184 448 sékel (több mint 20 millió forint) értékben pezsgőt kapott Milchantől 2011 és 2016 között.

Sara Netanjahu ugyanebben az időszakban 10 900 sékeles (1,2 millió forintos) ékszert is kapott tőle. (Egy másik, jóval drágább ékszer-ajándék nem szerepel a vádiratban, mert Klein csak a vádirat elkészítése után számolt be róla, és adta át a vásárlásról készült számlát a rendőrségnek.)

Netanjahu és családja további 229 174 sékelnyi (több mint 25 millió forintnyi) pezsgőt és szivart kapott Packertől is 2014 és 2016 között.

Továbbra is Netanjahu a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt

Viszont ha ma tartanák a választásokat, nem tudna kormányt alakítani a 61 mandátumos parlamenti többség elérésével.