Illegális lehallgatással szerezhették a Netanjahu elleni bizonyítékokat

Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök bírósági tárgyalásán a napokban kiderült, hogy a rendőrség felhatalmazás nélkül feltörte a korábbi kormányfő közeli munkatársai telefonjait, ami az Egyesült Államokban elfogadhatatlanná tenné az így kapott bizonyítékokat a bíróság előtt – idézi Joel B. Pollak, a Breitbart News hírportálon megjelent véleménycikkét a Likud Magyarország Facebook oldala.

Mint ismeretes Benjamin Netanjahu korrupció vádjával áll a büntetőbíróság előtt egy olyan ügyben, amely szövetségesei szerint az izraeli baloldal jogalkalmazásnak azt a törekvését tükrözi, hogy folyamatos támadások alatt tartsák a Likud vezetőjét.

A politikust azzal vádolják, hogy megpróbált tárgyalni egy újság kiadójával egy kedvező tudósítás megjelentetése érdekében; jogosulatlan ajándékokat, például szivarok fogadott el egy barátjától; és beavatkozott egy távközlési üzletbe. Ezeket a vádakat azonban gyengének, és politikai indíttatásúnak tartják. A Benjamin Netanjahu elleni eljárás hívei azzal érvelnek, hogy ezzel kívánják próbára tenni Izraelnek azt a képességét, hogy felelősségre tud vonni politikusokat is.

A per során azonban kiderült, hogy az izraeli rendőrség tiltott kémprogramokat használt a volt kormányfő közeli munkatársai ellen, akikből állami tanúkat csináltak.

Erről a brit Guardian ezt írta: „A jelentések szerint Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök korrupciós perének egyik kulcsfigurája ellen illegálisan alkalmazott a rendőrség az izraeli gyártmányú kémprogramokat, miközben ezek felhasználhatóságáról viták folynak világszerte. Egy az izraeli 12-es tévécsatorna híradója által sugárzott felvételen a rendőrség állítólagosan arról beszél, hogy lehallgatják Slomo Filber telefonját, aki egykor ugyancsak Benjamin Netanjahu közeli munkatársa volt, s belőle is állami tanú lett.

„Mintha illegális lenne ennek az alkalmazásnak a telepítése” – mondja a felvételen egy rendőr. Ez az állítás napokkal azután jelent meg, hogy az izraeli tisztviselők elismerték, hogy – a korábbi tagadásukkal ellentétben – bizonyítékokat találhattak arra, hogy saját nyomozóik nem megfelelően használták a kémprogramokat.

Az állítólagos hackelés egy szélesebb körű botrányhoz kapcsolódik, amelyben egy izraeli cég állítólagos kémprogramokat adott el külföldi kormányoknak.

Amint azt a Politico amerikai hírmagazin megjegyezte, a vizsgálatok azt is felderítették, hogy a kémprogramot izraeli állampolgárok elleni kémkedésére is használták.

Az illegális behatolás feltörés több tanút is érintett. Az ennek során szerzett információkat pedig a rendőrség felhasználhatta arra, hogy a tanúkat Benjamin Netanjahu elleni tanúskodásra kényszerítse. A Times of Israel hírportál ennek kapcsán megjegyezte: „A volt miniszterelnök büntetőperében részt vevő más prominens személyek telefonjait is valószínűleg feltörték a rendőrség nyomozói – állították az izraeli tévéállomások tudósításai.

Ez egy nappal azután történt, hogy a hírszerző hálózatok felfedték, hogy a rendőrség leszívott adatokat Slomó Filber, a Kommunikációs Minisztérium volt igazgatójának a telefonjából.

A 13-as csatorna arról számolt be, hogy egy másik vádlott telefonját is „nyilvánvalóan” a rendőrségi kémprogramok célpontjává tették.” A 12-es csatorna pedig egy meg nem nevezett magas rangú rendőrségi tisztviselőt idézett, aki azt mondta, hogy a Benjamin Netanjahu-ügyekkel kapcsolatban meg nem határozott számú személyt kémprogramok segítségével célzott meg a rendőrség.

„Ez az államügyészség tudtával történt, s nemcsak Slomó Filbernél, hanem másoknál is” – idézték a tisztviselőt, ellentmondva az elmúlt napokban megszólaló, névtelen ügyészségi tisztviselőknek, akik azt állították, hogy a rendőrség nyomozói tudtukon kívül használták jogtalanul a telefonokat feltörő szoftvereket.

A Benjamin Netanjahu elleni vádakkal kapcsolatos kiszivárogtatásokat több választáson is felhasználták, és ezek is szerepet játszottak abban, hogy a tavalyi választásokon leváltották kormányfői pozíciójából, annak ellenére, hogy pártja, a Likud több szavazatot kapott, mint bármelyik más párt.

A volt kormányfő a Twitteren azt írta, hogy a leleplezések „földrengésnek” minősülnek, és egyre több a felszólítás jelenik meg annak kivizsgálására, hogy Izrael bűnüldöző apparátusa megsértette-e a törvényt, és a polgári szabadságjogokat a miniszterelnök megbuktatása érdekében.

Az Egyesült Államokban a törvényes felhatalmazás nélkül megszerzett bizonyítékok elfogadhatatlanok egy büntetőper során, mert olyanok, mint „a mérgező fa gyümölcse”. Ha az így kizárt bizonyítékok kellően fontosak az ügyészségnek a perhez, akkor a vádakat teljes mértékben el lehet utasítani. Más módszerek is sokkolták a közvéleményt, azzal kapcsolatban, hogy egyes tanúkat igyekeztek rábírni, hogy forduljanak szembe Benjamin Netanjahuval.

A Jerusalem Post arról számolt be, hogy az egykori kormányfő volt szóvivője, Nir Hefec a kihallgatás során erős nyomásnak volt kitéve, és lényegében megzsarolták, hogy tanúskodjon. Benjamin Netanjahu ügyvédjének Boaz Ben-Curnak a keresztkérdésére Nir Hefec részletezte a „szörnyű” nyomást, és leírta az ellene alkalmazott „drákói” kihallgatási módszereket. Ezek közé tartoztak az alváshiány, az élelmiszerhiány, az orvosi kezelés elmulasztása és az egészségtelen állapotok. S ezek „csak” a fizikai kényszerítések voltak. Érzelmileg is nyomást gyakoroltak rá: újra és újra megfenyegették, hogy olyan információk kerülnek napvilágra, amelyek mind ő, mind a családja anyagi tönkremeneteléhez vezetnek, és olyanná teszik majd, hogy sem gyermekei, sem felesége soha többé nem akarják látni.

A politikai párhuzamoktól eltekintve, a Benjamin Netanjahu elleni pert erősen megnyirbálnák, ha arra az Egyesült Államok bíróságán kerülne sor, úgy hogy teljesen el lehetne dobni. Az izraeli média szemében – amely régóta elfogult Benjamin Netanjahuval szemben – ez az ügy már-már elveszítheti a legitimitását mégpedig gyorsan. Az amerikai Monday’s Post egyik vezércikke a következőt írta: „Az izraeli rendőrség nem követhet el bűncselekményeket a bűnözés elleni küzdelem érdekében.”

Tömegesen figyelhettek meg embereket Izraelben, köztük Netanjahu fiát is

Herzog államelnök, Jakov Sabtaj rendőrfőkapitány, és számos politikus és miniszter – a közbizalom visszaszerzése érdekében – állami vizsgálóbizottság életre hívását követelte.