Film készült a Vörös Hadsereg zsidómentő tisztjéről

Szergej Urszuljak „Cádik” című filmje kétszáz, a nácik elől menekülő zsidó történetét mutatja be.

Amikor Szergej Urszuljak orosz rendező azt tervezte, hogy a „Cádik” című új filmje munkálatainak részeként Izraelben forgat, nem gondolta volna, hogy az ilyen bonyolult lesz. A forgatást kétszer is elhalasztották a koronavírusjárvány miatt, és még egyszer az ukrajnai háború miatt.

„Eredetileg úgy terveztük, hogy Izraelben kezdjük el a forgatást, de ott lezárás volt. Így Fehéroroszországban forgattunk, majd másodszorra is lezárás volt Izraelben” – emlékszik vissza a rendező.

Oroszország ukrajnai inváziója ismét megzavarta a rendező terveit.

„Januárban érkeztünk, mindent előkészítettünk, castingoltuk a színészeket, és úgy volt, hogy február végén kezdjük el a forgatást”

– magyarázta a Ynetnek.

„Február végén, amikor elkezdődött a háború – miután rengeteg pénzt költöttünk – Oroszországba kellett mennünk, mert blokkolták a banki átutalásokat, és nem tudtuk kifizetni a fizetéseket” – mesélte.

„Így a munkát ismét elhalasztották, és csak 2022 júniusában, miután a producerek megoldást találtak a pénzügyeinkre, jöttünk Izraelbe, és befejeztük a forgatást” – tette hozzá.

Tzadik Trailor En Sub

In 1942, Red Army officer Nikolai Kiselyov receives orders to evacuate over 200 Jewish women, children, and elderly men facing brutality and death in Nazi-occupied Belarus. These exhausted, starving, terrified and bereaved people, deeply scarred by the horrors they have witnessed, must trek hundreds of kilometers along forest paths to regain hope of survival and faith in the future.

A „Cádik” Nyikolaj Kiszeljov igaz története alapján készült, aki a Vörös Hadsereg tisztjeként a második világháború idején több mint 200 zsidót mentett meg a nácik elől. Kiszeljovot posztumusz tisztelték meg hősiességéért azzal, hogy a Jad Vasem felvette őt a Világ Igazai közé.

Kiszeljov a dolginovói gettó túlélőit, köztük nőket, férfiakat és gyerekeket egy 1500 kilométeres, veszélyes és fáradságos úton át vezette a fehéroroszországi erdőkön keresztül a biztonságba.

„Anton Zlatopolszkij, egy orosz tévécsatorna vezetője mesélte nekem ezt a történetet egy közös projekt javaslataként” – mondta Urszuljak. „Amikor meghallottam, hogy a forgatókönyvet Gennagyij Osztrovszkij (egy neves orosz forgatókönyvíró) fogja írni, azt mondtam, hogy ez biztosan sikerülni fog.”

„Fél évvel később már volt egy nagyszerű forgatókönyvem – amit rövidíteni kellett. Emberi, megható, mély, tragikus és csodálatos humorral teli volt, így beleegyeztem, hogy dolgozzak rajta. Ha nem lett volna a háború és a covid, már rég befejeztük volna”.

Urszuljak a Ynetnek azt is elárulta, hogy apai nagyanyja zsidó volt:

„Az ukrán nagyapám mentette ki a nagyanyámat, Niusziát a kamenyec-podolszkiji gettóból, és a háború végéig rejtegette”

– magyarázta.

A zsidó partizánvezér, aki megtalálta a Hitler rettegett V2-eseit építő gyárat

Az Ukrajnában született Leonyid Berenshtein legendás partizánparancsnokká vált a második világháború alatt.