Vélemény: DeSantis elnöksége az amerikai zsidók győzelme lenne

DeSantis bejelentette jelöltségét. Nem lehet kérdés, hogy ez nagyszerű hír az amerikai zsidó közösség számára — írja véleménycikkében Gabriel Groisman, a Florida állambeli Bal Harbour polgármestere az Arutz7 oldalán.

Ron DeSantis floridai kormányzó szerda este bejelentette jelöltségét az Egyesült Államok elnöki posztjára. Bár sok a favorit és a véleményekből sincs hiány, nem lehet kérdés, hogy ez nagyszerű hír az amerikai zsidó közösség és az Izrael-párti közösség számára általában.

DeSantis újra és újra bebizonyította, hogy mindenben a zsidó nép és Izrael mellett áll.

Közel tíz évvel ezelőtt találkoztam először DeSantisszal és feleségével, Casey-vel egy vacsorán Jeruzsálem óvárosában. A vacsorát egy kis teremben tartották, amely annak a szállodának a hallja volt, ahol Mark Twain megszállt, amikor Jeruzsálemben járt, amikor híres könyvét, az Ártatlanok külföldön-t írta.

DeSantist akkor nemrég választották meg amerikai kongresszusi képviselőnek. A vacsoránk vidám, mégis tartalmas volt. Különböző előadók jöttek és beszélgettek Desantisszal és a mi kb. 10 fős csoportunkkal. Három dolog azonnal világossá vált mindenki számára azon a vacsorán, beleértve engem is.

Először is, DeSantis alapos és mélyreható ismeretekkel rendelkezik a régió politikai összetettségéről és történelmi árnyalatairól. Másodszor, DeSantis teljes mértékben és egyértelműen Izrael mellett áll. Harmadszor, ez a fiatal képviselő hosszú és sikeres politikai karriert fog befutni.

DeSantis amerikai kongresszusi képviselőként az Izrael és az amerikai zsidó közösség melletti kiállást politikai prioritásainak egyik alappillérévé tette. Példának okáért, még mielőtt ez különösebben népszerű lett volna, DeSantis akkori kongresszusi képviselő a BDS néven ismert, Izrael-ellenes bojkottmozgalom ellen lépett fel a Boycott Our Enemies, Not Israel Act (Bojkottáljuk ellenségeinket, ne Izraelt) törvény bevezetésével.

És miközben a zsidó közösség hálás Trump korábbi elnöknek az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséért, sokan elfelejtik, hogy kampányígéretei ellenére Trump hat hónappal hivatalba lépése után aláírt egy lemondó nyilatkozatot, ahelyett, hogy akkor költöztette volna át a nagykövetséget, ahogy azt eredetileg ígérte.

Akkor DeSantis azonnal akcióba lendült, és magára vállalta, hogy ezt a kérdést folyamatosan a figyelem középpontjában tartja, hogy nyomást gyakoroljon Trumpra a nagykövetség áthelyezése érdekében.

DeSantis bizottsági üléseket tartott a kongresszusban a témában, Jeruzsálembe utazott, hogy meglátogassa a szövetségi kormány tulajdonában lévő jeruzsálemi helyszíneket, sőt, még egy nagyszabású sajtótájékoztatót is tartott Izraelben, hogy nyomást gyakoroljon a Trump-kormányzatra, hogy tartsa be ígéretét a nagykövetség áthelyezésére.

Ezt követően DeSantis élen járt abban a kampányban is, amely nyomást gyakorolt Trumps akkori elnökre, hogy ismerje el Izrael szuverenitását a Golán-fennsíkok felett.

Kormányzóként DeSantis folytatta a zsidó közösség érdemi támogatását a legkülönbözőbb frontokon. Akár az ország legerősebb antiszemitizmus elleni törvényjavaslatainak elfogadásáról, akár a zsidó intézmények biztonsági finanszírozásának biztosításáról, akár a BDS-mozgalom elleni határozott fellépésről, akár a csend pillanatának kötelezővé tételéről az állami iskolákban, akár egy erőteljes iskolaválasztási program elfogadásáról van szó, DeSantis kormányzó egyértelműen megmutatta, hogy az amerikai zsidó közösség és Izrael mellett áll.

Hivatali ideje alatt tett három hivatalos izraeli útja tovább erősíti a kormányzónak a zsidó állammal kapcsolatos meggyőződését.

Kormányzóként DeSantis természetesen minden floridai életébe jólétet hozott, és Floridát az ország legmagasabb nettó migrációs mutatóval rendelkező államává tette. Az emberek nagyrészt azért áramlanak Floridába, hogy élvezzék a szabadságjogokat és a jólétet, amelyek ma már egyértelműen Florida sajátjai. Ez a zsidó közösségre is igaz.

DeSantis fiskális felelősségvállalás és konzervativizmus képlete tette Floridát és a kormányzót az egyik legnépszerűbb politikai személyiséggé szerte Amerikában.

Bár az Egyesült Államok zsidó közössége a legkülönbözőbb politikai kérdésekben sokféle álláspontot képvisel, vitathatatlan, hogy DeSantis kormányzó hosszú távú, kifogástalan teljesítményt nyújt az amerikai zsidó közösség és Izrael állam mellett való kiállás, annak védelme és megerősítése terén.

Gabriel Groisman a floridai Bal Harbour polgármestere és a miami Meland Russin & Budwick, P.A. ügyvédje. Az antiszemitizmus és a BDS-mozgalom elleni küzdelemben vezető szerepet tölt be, ő írta és fogadta el az első BDS-ellenes önkormányzati rendeletet, valamint az IHRA antiszemitizmus definíciójának első kodifikációját. Ezen felül társalapítója a Polgármesterek a gyűlölet és a diszkrimináció elleni globális koalíciónak.

Trump és DeSantis is elhúzott Biden mellett egy új felmérésben

A demokraták csupán harmada akarja Joe Bident elnökjelöltnek – derül ki az ABC News és Washington Post új közvélemény-kutatásából.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját, de szívesen helyt adunk a tárgyilagosan érvelő vitáknak, elemzéseknek, észrevételeknek.