Trump és DeSantis is elhúzott Biden mellett egy új felmérésben

A demokraták mindössze 36%-a szeretné, ha Bident jelölnék, derül ki egy új felmérésből. A választásokon mind DeSantis, mind Trump megelőzné Bident.

A magukat demokratáknak vallók alig több mint egyharmada szeretné, ha 2024-ben ismét Joe Biden elnököt jelölnék a párt színeiben – derül ki egy új közvélemény-kutatásból.

Az ABC News/Washington Post közvélemény-kutatása szerint a demokratákhoz közel álló szavazók mindössze 36 százaléka mondta azt, hogy szeretné, ha a Demokrata Párt Bident jelölné egy újabb elnökjelöltségre, míg 58 százalékuk azt mondta, hogy inkább valaki mást választana.

A regisztrált demokraták körében az eredmények közel azonosak:

38%-uk mondta azt, hogy szívesen látná Bident jelöltként, míg 57%-uk azt, hogy más jelöltet részesítene előnyben.

A magukat demokratáknak vallók körében Biden az idősebb, főiskolai végzettségű fehérek körében a legnépszerűbb, a fiatalabb szavazók és a nem fehérek körében kevésbé népszerű. A nem fehér demokraták mindössze 30%-a szeretné, ha Biden lenne a párt jelöltje 2024-ben, míg a fehér demokraták 41%-a.

Kihívót kapott Biden: elindul az elnökválasztáson az ifjabb Robert Kennedy is

A meggyilkolt amerikai elnök unokaöccse bejelentette, hogy indul a Demokrata Párt előválasztásán.

A megosztottság még élesebb a fiatalabb és az 50 év feletti szavazók között: az 50 év alatti szavazóknak mindössze 22%-a támogatja, hogy Biden legyen a demokraták jelöltje, szemben az 50 év feletti demokraták 50%-ával.

Ezzel szemben a republikánusok többsége elégedett lenne a jelenlegi csúcsjelöltek, Donald Trump volt elnök és Ron DeSantis floridai kormányzó bármelyikével.

A republikánusok 64 százaléka és a regisztrált republikánusok 68 százaléka mondta azt, hogy elégedett lenne, ha DeSantis lenne a párt jelöltje a 2024-es elnökválasztási versenyben, szemben a republikánusok 75 százalékával és a regisztrált republikánusok 76 százalékával, akik azt mondták, hogy elégedettek lennének, ha Trumpot jelölnék.

Trump jelenleg nagyjából kettő az egyhez arányban vezet DeSantis előtt a republikánus szavazók körében, 43% a 20%-hoz, és 45% a 21%-hoz a regisztrált republikánusok körében.

Az összes válaszadó körében mindössze 36% mondta, hogy helyesli Biden elnök munkáját.

Ha a 2024-es elnökválasztást ma tartanák, a regisztrált választók 45%-a mondta azt, hogy Trumpra szavazna, míg csak 39%-uk mondta azt, hogy támogatná Biden elnök újraválasztását.

DeSantis hasonló hatpontos különbséggel, 44%-kal 38%-kal vezet Biden előtt.

Trump vs. DeSantis: Ha harc, hát legyen harc?

Letarolja-e Donald Trump a floridai kormányzót mielőtt az bejelentené az indulását? Hajdú Tímea írása.