Izraelbe érkezett Ron DeSantis és új elnökjelölt is bejelentette indulását

Az Izrael-párti republikánus floridai kormányzó, Ron DeSantis szerdán érkezett Izraelbe, egy globális kereskedelmi misszió harmadik szakaszára, amelyet alig burkolt utazásnak tekintenek, hogy megerősítse külpolitikai agendáját egy esetleges 2024-es elnökjelöltség előtt.

DeSantis a héten Japánban elhárította az elnöki székért indulásának esélyeit, és újságíróknak azt mondta: „Nem vagyok jelölt. Majd meglátjuk, hogy ez változik-e és mikor”.

Donald Trump volt elnök azonban máris jelöltként számolt DeSantisszal. Trump kampánya szerdán támadó reklámot tett közzé a potenciális rivális ellen, miközben a WPA Intelligence e heti felmérése szerint, ha DeSantis lesz a republikánus jelölt, akkor Joe Biden elnököt verné meg a Fehér Házért folytatott versenyben.

DeSantis várhatóan csütörtökön Jeruzsálemben tart nyilvános beszédet az „Ünnepeljük Izrael arcát” című konferencián, amelyet a The Jerusalem Post és a Tolerancia Múzeum társszervezésében rendeznek. Sajtótájékoztatót tart, és találkozik Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, valamint a floridai befektetések iránt érdeklődő izraeli vállalatokkal is.

A kormányzó hivatala szerint Izrael a 19. legnagyobb külföldi befektető Floridában, a kétoldalú kereskedelem 2022-ben 651 millió dollárt tett ki.

Danny Danon Likud párti képviselő, aki szerda este a múzeumban tartott rendezvényen találkozott DeSantisszal, azt mondta, hogy a kormányzó „Izrael igazi barátja”, és azok közé tartozik, akik segítenek fenntartani a két ország közötti különleges kapcsolatot.

„Az Izrael és az Egyesült Államok közötti mély kötelék a közös értékeken alapul, és erősebb, mint bármely kihívás” – mondta Danon.

Kihívót kapott Biden: elindul az elnökválasztáson az ifjabb Robert Kennedy is

A meggyilkolt amerikai elnök unokaöccse bejelentette, hogy indul a Demokrata Párt előválasztásán.

DeSantis utoljára 2019-ben járt Izraelben, amikor határozottan kiállt a ciszjordániai telepek mellett, és a zöld vonalat átlépve megállt a Gus Etzion ipari parkban. Florida államnak komoly múltja van az Izrael melletti kiállásban, beleértve BDS mozgalom betiltása mellett szóló törvényeket. Ezen az úton DeSantis azt mondta, hogy lehetetlen támogatni a BDS-t és politikailag sikeresnek lenni Floridában.

DeSantis Japánból és Dél-Koreából érkezett Izraelbe, és itteni látogatása után Nagy-Britanniába utazik.

Mindeközben Asa Hutchinson volt arkansasi republikánus kormányzó szerdán hivatalosan is elindította 2024-es elnökjelöltségi pályázatát, egy olyan beszédben, amelyben magát a párt éllovasának, Donald Trumpnak a mérsékeltebb alternatívájaként mutatta be.

A 72 éves Hutchinson, akinek a jelöltségét esélyesnek tartják, idén már szakított Trumppal, miután a republikánus volt elnök ellen márciusban büntetőjogi vádat emeltek egy pornósztárnak történt titoktartási kifizetések miatt.

Ellentétben az összes többi bejelentett és potenciális republikánus Fehér Ház-jelöltel, akik a vádemelés után felsorakoztak Trump mögött, Hutchinson akkor azt mondta, hogy Trumpnak ki kellene vonulnia a versenyből.

Hivatalos bejelentő beszédében Hutchinson nem nevezte meg Trumpot, de úgy tűnt, hogy külpolitikai téren szakít vele, amikor elítélte Trump elnökként tanúsított elszigetelődő hozzáállását a nemzetközi kérdésekhez.

„Az elszigetelődés gyengeséghez vezet, a gyengeség pedig háborúhoz” – mondta Hutchinson.

Új közvélemény-kutatás: Trump megállíthatatlannak tűnik

Azonban sokan óva intenek attól, hogy leírják DeSantist, aki hivatalosan még nem is jelentette be jelöltségét.