Joe Biden bejelentette, hogy indul a 2024-es elnökválasztáson — videó

Joe Biden bejelentette, hogy második ciklusra is pályázik a Fehér Házban, véget vetve ezzel a hónapok óta tartó találgatásoknak, és elindítva a 2024-es újraválasztási kampányt, amely a Donald Trumppal való 2020-as összecsapás visszavágóját eredményezheti.

Az elnök a közösségi médiában közzétett videóban, amely őt a mérséklet hangjaként igyekezett feltüntetni a jobboldali republikánusokkal szemben, azt mondta:

„Ez nem az önelégültség ideje, ezért indulok az újraválasztásért”.

Az amerikai Capitolium elleni 2021. január 6-i támadás képeivel szemben Biden azt mondta, hogy

az USA előtt az a kérdés áll, hogy „az elkövetkező években több vagy kevesebb szabadságunk lesz-e, több vagy kevesebb jogunk”.

Hozzátette, hogy

„szerte az országban … a szélsőségesek sorban állnak, hogy elvegyék ezeket az alapvető szabadságjogokat”.

Joe Biden Launches His Campaign For President: Let’s Finish the Job

Follow Joe! Joe’s Twitter: https://twitter.com/joebiden Joe’s Facebook: https://www.facebook.com/joebiden Joe’s Instagram: https://www.instagram.com/joebiden #JoeBiden

Biden már régóta jelezte, hogy második ciklusra is pályázik, de kampányának hivatalos elindítása eloszlatja a kételyeket, hogy a 80 éves elnök indulna az újraválasztásért, és lehetővé teszi számára, hogy agresszív adománygyűjtésbe kezdjen kampányapparátusának támogatására.

Biden várhatóan még kedden egy washingtoni rendezvényen beszédet mond az építőipari szakszervezetek konferenciáján.

Biden valószínűleg nem néz szembe komoly előválasztási kihívással a demokrata párt soraiból. Eddig csak Marianne Williamson spirituális tanácsadó, író és az oltásellenes ifjabb Robert F. Kennedy környezetvédelmi ügyvéd, a Kennedy család sarja indult elnökjelöltként.

Biden azonban az általános választásokon valószínűleg még mindig nehéz küzdelemmel néz majd szembe a szavazóurnáknál egy republikánus ellenféllel szemben. Az amerikai választók erősen megosztottak, és Biden elnöksége nagy részében folyamatosan alacsony népszerűségi mutatókkal küzdött.

Biden már pedzegeti az újraindulását

Legalábbis erre utalhat, hogy még legkevesebb három, négy, de akár öt húsvéti tojásgurításon is szeretne részt venni a Fehér Házban.