15 kilométerre az iráni határtól nyit nagykövetséget Izrael Türkmenisztánban

Eli Cohen izraeli külügyminiszter szerda este Azerbajdzsánból Türkmenisztánba repül, és ezzel közel három évtizede ő lesz a zsidó állam első minisztere, aki ellátogat a közép-ázsiai államba.

Az akkori külügyminiszter, Shimon Peres 1994-ben látogatott el az olajban gazdag diktatúrába, három évvel a területet uraló Szovjetunió összeomlása után.

Cohen felavatja Izrael nagykövetségét a türkmén fővárosban, Aszgabatban, mindössze 15 mérföldre Irán északkeleti határától. A hivatal lesz Izrael legközelebbi nagykövetsége a ellenséges Iránhoz.

Türkmenisztán határa Iránnal 1148 kilométeren keresztül húzódik, ami Izrael számára csábító lehetséges belépési lehetőséget kínál az iszlám köztársaságba, miközben Teherán nukleáris programjának megállítására törekszik.

Izraelnek már egy évtizede van nagykövete Aszgabatban, de eddig szállodákból és egy ideiglenes irodából dolgozott.

Cohen csütörtökön találkozik Serdar Berdimuhamedov türkmén elnökkel és Rasid Meredov külügyminiszterrel, valamint a mezőgazdasági miniszterrel és a helyi zsidó közösséggel.

Cohen jelenleg Azerbajdzsánban tartózkodik, Irán másik fontos szövetségesénél, az ország északi határán.

Cohen szerda reggel Bakuban találkozik Ilham Alijev azeri elnökkel, majd Dzsejhun Bajramovval külügyminiszterrel.

Izrael vezető diplomatája 20 izraeli kiber-, belbiztonsági, vízügyi és mezőgazdasági vállalatot képviselő üzleti delegációt hoz magával, és üzleti fórumot tart Azerbajdzsán gazdasági miniszterével.

A tervek szerint találkozik a helyi zsidó közösséggel is, és a türkmenisztáni látogatás után péntek reggel érkezik vissza Izraelbe.

Mielőtt elrepült volna, Cohen egy nyilatkozatában elmondta, hogy Azerbajdzsán földrajzi helyzete Irán határán „rendkívül fontossá és nagy potenciállal bíró lehetőséggé teszi kapcsolatainkat”.

Cohen hozzátette, hogy látogatása során az a célja, hogy „a bakui jó barátainkkal együtt továbbra is egységes és határozott frontot építsünk a közös kihívásokkal szemben”, valamint elmélyítsük az együttműködést a gazdaság, a kereskedelem, a védelem, az energia és az innováció terén — jelentette a Times of Israel.

Azerbajdzsán szövetsége Izraellel az országnak az Örményországgal 2020-ban kirobbant konfliktus során nyújtott izraeli támogatás nyomán virágzott fel.

Történelmi: Izraelbe látogat Reza Pahlavi iráni trónörökös

A iráni koronaherceg a valaha volt legmagasabb rangú iráni személyiség, aki nyilvános látogatást tesz Izraelben.

Külföldi jelentések szerint Azerbajdzsán valószínűleg megengedi Izraelnek, hogy a területén lévő bázisokat használhassa felderítő repülések indítására Irán felett, és hírszerzőket küldjön az országba, hogy megzavarja annak atomprogramját. Amennyiben Izrael úgy dönt, hogy légicsapásokat hajt végre iráni reaktorok és üzemek ellen, az azerbajdzsáni bázisokhoz való hozzáférés sokkal inkább lehetővé tenné ezt a feladatot.

Azerbajdzsán legfontosabb hozzájárulása az izraeli nemzetbiztonsághoz azonban az olaj. Bayramov elmondta, hogy Baku biztosítja Izrael kőolajának 30 százalékát.

Izrael a 2020-as hegyi-karabakhi konfliktus idején fokozta fegyverszállításait Azerbajdzsánba. Azerbajdzsán győztesen került ki az Örményországgal vívott hathetes háborúból, amely több mint 6000 katona életét követelte, és amelynek eredményeként Baku visszaszerezte az ellenőrzést a vitatott területek felett.

A háborút követően megnőtt a feszültség Iránnal: Irán nagyszabású hadgyakorlatokat tartott Azerbajdzsán határán, és fokozta a szomszédjával szembeni retorikáját.

Izrael Azerbajdzsán egyik vezető fegyverszállítója. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint Izrael 2016-2020 között Baku fegyverimportjának 69 százalékát biztosította, és Jeruzsálem fegyverexportjának 17 százalékát adta ebben az időszakban. A síita többségű ország cserébe jelentős mennyiségű kőolajat szállított Izraelnek.

Irán, amely több millió azeri etnikumú ember otthona, régóta azzal vádolja északi szomszédját, hogy szeparatista érzelmeket táplál a területén.

Izrael volt az egyik első ország, amely 1991-ben elismerte az azeri függetlenséget. Bakuban 1992 óta van nagykövetsége.

Októberben Benny Ganz akkori védelmi miniszter hivatalos látogatást tett Azerbajdzsánban, ahol találkozott kollégájával, Zakir Haszanovval és Alijev elnökkel. Decemberben Azerbajdzsán bejelentette, hogy kinevezte első izraeli nagykövetét, kevesebb mint két hónappal azután, hogy jóváhagyta nagykövetségének megnyitását Tel-Avivban.

Fariz Rzayev azerbajdzsáni külügyminiszter-helyettes akkor azt mondta, hogy miután országa úgy döntött, hogy nagykövetséget nyit Izraelben, „a két ország kétoldalú kapcsolatai számára a határ a csillagos ég”.

Kína az izraeli-palesztin konfliktust is szeretné megoldani

„Sosem késő a helyes irányba elindulni” – fogalmazott Csin Kang külügyminiszter, és emlékeztetett arra, hogy Peking nemrég sikeresen közvetített Irán és Szaúd-Arábia között is.