Kína az izraeli-palesztin konfliktust is szeretné megoldani

Kína kész elősegíteni az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítását – jelentette be hétfőn Csin Kang kínai külügyminiszter izraeli kollégájával, Eli Kohennel folytatott telefonos egyeztetése nyomán.

Csin Kang a feszültség csökkentésére szólított fel, és hangsúlyozta: a konfliktus lezárását a kétállami megoldás jelenti.

„Sosem késő a helyes irányba elindulni”

– fogalmazott, és emlékeztetett arra, hogy Peking nemrég sikeresen közvetített Irán és Szaúd-Arábia között is, „jó példának” nevezve Rijád és Teherán közeledését.

Biden odalökte a Közel-Keletet Kínának

Azzal, hogy Amerika nem hajlandó Irán-ellenes blokkot létrehozni, a Közel-Keletet Kínának adja át.

Irán és Szaúd-Arábia márciusban jelentette be a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását, az erről szóló – korábban nem nyilvános – egyeztetések március 6-a és 10-e között folytak a kínai fővárosban.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter leszögezte: bár Izrael a feszültség csökkentésére törekszik, ám az ellentéteket aligha lehet rövid időn belül rendezni.

A tárcavezetők a beszélgetés során megegyeztek a kétoldalú kapcsolatok mélyítésében, a többi között a turizmus és a kultúra területén is.

A kínai elnök szerint Kínának nagyobb globális szerepet kell játszania

Hszi Csin-ping hatalmas sikernek ítéli, hogy közvetítésével Szaúd-Arábia és Irán megállapodott a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről.