Történelmi: Izraelbe látogat Reza Pahlavi iráni trónörökös

Gila Gamliel hírszerzési miniszter fogadja Reza Pahlavi koronaherceget, azzal a céllal, hogy hidat építsenek Izrael és az iráni nép között.

Az iráni nép és Izrael népe közötti kapcsolat megújítása érdekében Gila Gamliel hírszerzési miniszter vendégül látja az iráni koronaherceget, Reza Pahlavit, a sah fiát, aki a valaha volt legmagasabb rangú iráni személyiség, aki nyilvános látogatást tett Izraelben.

Gamliel miniszter a héten Izraelben fogadja Pahlavit, azzal a céllal, hogy hidat képezzen Izrael és az iráni nép között, és kifejezze közös ellenállását az ajatollahok rezsimje ellen

Látogatása során a trónörökös részt vesz a holokauszt mártírjainak és hőseinek emléknapja alkalmából rendezett hivatalos megnyitó ünnepségen, találkozik Gamliel miniszterrel és másokkal, meglátogat egy sótalanító üzemet, hogy megismerje Izrael fejlett víztechnológiáit, amelyek lehetséges válaszként szolgálhatnak az összeomló iráni vízügyi infrastruktúrára, ellátogat a Siratófalhoz, találkozik a bahái közösséggel és az izraeli iráni közösség tagjaival, és még sok mindenki mással.

Az iráni rezsim nyomást gyakorolt a zsidókra, hogy ne ünnepeljék a pészahot

Egy izraeli szakértő szerint megütheti a bokáját az az iráni zsidó, amelyik nem engedelmeskedik az iszlamista rezsimnek.

Megtiszteltetés számomra, hogy vendégül láthatom Reza Pahlavi iráni trónörököst, és nagyra értékelem bátor döntését, hogy először látogat Izraelbe. A trónörökös az ajatollahok rezsimjétől eltérő vezetést szimbolizál, a béke és a tolerancia értékeit képviseli, szemben az Iránt uraló szélsőségesekkel. Nemzeteink évezredek óta jó kapcsolatokat ápolnak Eszter királynő óta, aki meghiúsította a gonosz Hámán tervét, hogy elpusztítsa a zsidókat Perzsiában. Ma megtesszük az első lépést a nemzeteink közötti kapcsolat újjáépítése érdekében” – mondta Gamliel.

Az iráni nép olyan kormányra törekszik, amely tiszteletben tartja örökségét, az emberi jogok megőrzésével, valamint a vallási és kulturális sokszínűség tiszteletben tartásával, többek között az Izraellel és Irán más szomszédaival való békés és baráti kapcsolatok helyreállítása révén.

Honfitársaim milliói még emlékeznek arra, hogy együtt éltek iráni zsidó barátaikkal és szomszédaikkal, mielőtt az iszlám forradalom szétszakította társadalmunk szövetét.

Elutasítják a rezsim gyilkos Izrael-ellenes és antiszemita politikáját, és vágynak az Izraellel folytatott kulturális, tudományos és gazdasági kapcsolatokra. Egy demokratikus Irán arra fog törekedni, hogy megújítsa kapcsolatait Izraellel és arab szomszédainkkal. Véleményem szerint ez a nap közelebb van, mint valaha” – nyilatkozott Pahlavi a látogatása kapcsán.

A száműzött iráni koronaherceg szerint közel az ajatollahok uralmának vége

Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah fia úgy hiszi, az iráni nép legnagyobb része elégedetlen a kormánnyal, és szívesen békét kötnének Izraellel.