Az iráni rezsim nyomást gyakorolt a zsidókra, hogy ne ünnepeljék a pészahot

Az Iráni Iszlám Köztársaság nyomást gyakorolt az ország kicsiny zsidó közösségére, hogy ne ünnepeljék pénteken a pészah végét, hanem vegyenek részt az Izrael megsemmisítésére felszólító, évente megrendezett Izrael-ellenes al-Kudsz napi tüntetésen.

Beni Sabti, a Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet Irán-szakértője a The Jerusalem Postnak vasárnap azt mondta, hogy „csendes nyomás van, és mindenki tudja a szerepét ebben a rezsimben, és a rezsim nem fog bántani”, ha az al-Kudsz-napi felvonuláson tüntetsz.

Sabti, aki Teheránban született és folyékonyan beszél perzsául, hozzátette: „És ha nem tüntetsz, akkor bántani fognak”.

Hangsúlyozta, hogy az iráni zsidó közösségnek támogatnia kell az al-Kudsz-napi tüntetést, hogy „túlélhessen” a totalitárius iszlám államban. Megjegyezte, hogy sok iráni zsidót ér kár, akik így az al-Kudsz napi tüntetésen való részvétellel elkerülhetik a nagyobb veszélyt.

Az Iráni Iszlám Köztársaság alapítója, Homeini ajatollah 1979-ben hívta életre az al-Kudsz napot, amely egy világméretű demonstráció, amellyel tiltakoznak Izrael állam létezése ellen.

Az iráni zsidó közösség szerint az iráni zsidóknak „törődniük kell a muszlimok érzékenységével”, és egy héttel később kell megünnepelniük a pészahot.

Egy második üzenetben a zsidó közösség azt írta a híveknek, hogy van egy „meghívás az [al-Kudsz-napi] tüntetésen való részvételre. Szent bibliánk szerint minden zsidónak ki kell állnia az emberekkel szembeni elnyomás ellen. Az al-Kudsz naphoz közeledve az iráni zsidó közösség részt vesz a cionista rezsim elleni tüntetéseken, és kinyilvánítja undorát az emberekkel szembeni cionista politikával szemben. Az iráni zsidó közösség elhatárolódik a cionistáktól. Mi az irániakkal és a muszlimokkal vagyunk”.

Netanjahu elmondta a Moszad-ügynököknek, hogy mi a legfontosabb küldetésük

A zsidó állam ellenségeinek is üzent az izraeli miniszterelnök.