Brüsszeli antiszemitizmus konferencián is látták a Jobbik zsidózó elnökét

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára is megszólalt a Pressman-féle, botrányos szédereste kapcsán, miután a napokban Brüsszelben futott össze a Jobbik-elnökkel — írja a Mandiner.

Amint korábban megírtuk, David Pressman amerikai nagykövet Gyöngyösi Márton Jobbik-, és Heisler András Mazsihisz-elnök társaságában ünnepelte meg a pészah első estéjét. Felidéztük, hogy Gyöngyösi a Parlamentben 2012-ben elhangzott felszólalásával keltett először nemzetközi felháborodást:

„itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. ”

De nem ez volt az egyetlen antiszemita kirohanása, 2013-ban olyan kijelentéseket tett egy tüntetésen, mint

„a világ cionizmus szolgálatában álló zsidósága sötét szerepet játszott a kommunista diktatúrák működtetésében”,

vagy:

„Az a módszer, ahogy Izrael állam a nemzetközi jog írott és íratlan szabályait felrúgva kiszorítja az őshonos palesztin népet saját földjéről olyan méretű genocídium, népirtás, amit még a náci Németország főideológusai is megcsodáltak volna.”

Köves Slomó nem érti, hogy került a zsidózó Jobbik elnök a széderasztalhoz

Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián – fogalmazott az EMIH vezető rabbija.

Az amerikai nagykövet rezidenciáján megtartott pészahi vacsora  bizarr vendéglistáján sokan megütköztek, többek között reagált Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője is, és keményen bírálta a Jobbik–Konzervatívok elnökének meghívását:

Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián vagy a »néppártosodott Ku-Klux-Klan« vezetője a Martin Luther Day ünnepségen. Érthetetlen, odaengedése pedig tapintatlan, udvariatlan.

Szalai Kálmán úgy véli, bizonyára akadnak olyanok, akik a jelenlegi kormány leváltására készülve szeretnének egy baráti jobboldali-konzervatív formációt. Csakhogy a Jobbik erre nem lesz alkalmas.

„Amikor megláttam Gyöngyösi Márton kipás fotóját a peszahi széderestéről, meg is döbbentem, meg nem is. A meglepetés nem volt teljes, mert egy héttel korábban már hidegzuhanyként ért, amikor egy brüsszeli antiszemitizmussal foglalkozó konferencián futottam össze a politikussal. Gondja volt rá, hogy észrevegyem, de mit keresett Gyöngyösi egy konferencián, amelynek az antiszemitizmus elleni hatékony fellépés volt a témája?”

– nyilatkozta a Mandinernek Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára.

Együtt széderezett a Mazsihisz és a Jobbik elnöke

Ahogyan az várható volt, a reakciók nem maradtak el az ügyben.

A történtek kapcsán Szalai Kálmán kifejtette,

„Gyöngyösi zsidólistázós parlamenti felszólalásával 2010 óta egyedüliként volt képes a kormány és az ellenzék vezetőit egy tüntetés erejéig közös fellépésre késztetni, később pedig hol megmagyarázni akarta, hol meg Vona Gáborra kente volna a megmagyarázhatatlant, de őszinte bocsánatkérésre nem emlékszem. Arra ellenben tisztán emlékszem, hogy megkérdőjelezte a holokauszt több mint 400 ezer magyarországi áldozatának számát, szerinte a zsidók gyarmatosítják Magyarországot, és Izrael náci módszereket alkalmaz a palesztinokkal szemben.”

A TEV titkára úgy fogalmazott:

„Aztán amikor egy héttel később Gyöngyösi – a nyilvánosságra hozott fotók tanúsága szerint – egyetlen pártpolitikusként virított a széder-asztalnál, nem tudtam nem arra gondolni, hogy tendencia van a dologban, és Gyöngyösi tisztára mosása egy politikai konspiráció része.

Bizonyára akadnak olyanok, akik a jelenlegi kormány leváltására készülve szeretnének egy baráti jobboldali-konzervatív formációt,
amely a Fidesz alternatívájaként otthona lehet a baloldali pártokra nemigen szavazóknak. Az éppen a Jobbik-Konzervatívok névre váltó (!) párt talán alkalmasnak tűnhet erre a célra, de Gyöngyösi személye súlyos probléma. A zsidólistázós, holokauszt-tagadásért korábban feljelentett politikust ugyanis nehéz lesz hiteles, nyugatos konzervatívként eladni. Nehéz, de nem lehetetlen, gondolhatják a mesterterv kieszelői: egy pár kipás, maceszes kép széderestén, megjelenés egy antiszemitizmus elleni konferencián és Gyöngyösi az antiszemitizmus elleni küzdelem élharcosává válik.”

Gyöngyösi Márton a Neokohnnak: Én voltam az egyetlen politikus a szédervacsorán

Az amerikai nagykövetségen tartott szédervacsoráról kérdeztük a Jobbik ­– Konzervatívok elnökét.

Nos, a pragmatikus és rövid emlékezetű európai politikusok talán készek egyik napról a másikra elfelejteni, ami érdekükben áll – folytatta –, de szerinte

a Jobbik aligha lesz a Fidesz jobboldali alternatívája.

Olyan szociológiai, politikai tényezők, helyi sajátosságok játszanak ebben szerepet, amelyeket feltehetően nem teljesen értenek Washington vagy Brüsszel ügyeletes bürokratái.

„Lesz azonban ennek a konspirációnak egy borzasztó mellékterméke. Egy olyan következménye, ami a globális kultúrharc perspektívájából nézve talán mellékes, de nekünk, a zsidó közösség tagjainak fájdalmasan húsbavágó. Az antiszemitizmus elleni küzdelmet ugyanis az ilyen konspirációk a végletekig erodálják. Mérhetetlenül kínos és megalázó lehetett a Mazsihisz elnökének és a többi zsidó szervezet képviselőjének a széder-asztalnál szembesülni az asztaltársaság vállalhatatlan tagjával.

Nem lettem volna Heisler helyében, akinek a zsidó vallás egyik legintimebb ünnepén kellett az antiszemita szennyes fehérítőszerének szerepében tetszelegnie, és aligha saját akaratából. Az idei pészah ünnepén egy eleve kudarcra ítélt politikai akció egyszerre instrumentalizálta megalázó módon a zsidóságot, a széderestét és Heisler Andrást, miközben az antiszemitizmus elleni küzdelem is kapott egy jó nagy pofont”

– foglalta össze véleményét Szalai Kálmán.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Szaporodó holokauszt túlélőkről, cionista népirtásról szónokolt a Jobbik elnöke

Érdemes felidézni, hogy a sokat idézett „zsidólistázásnál” sokkal cifrábbakat is mondott a minap már kipát viselő Gyöngyösi Márton az „Anticionista tüntetésen”.