Együtt széderezett a Mazsihisz és a Jobbik elnöke

David Pressman Gyöngyösi Márton és Heisler András társaságában ünnepelte meg a pészah első estéjét.

„Csodálatos Széder-estet tartottunk, amelyen különböző nézőpontokat és tudományágakat képviselő, más-más háttérből érkező magyarokkal közösen gondolkodhattunk el a szabadság jelentésén. Boldog Pészahot!”írta David Pressman az amerikai nagykövetség Twitter oldalán. A vacsorán többek között jelen voltak a Mazsihisz képviselői, köztük Heisler András elnök, és a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton is.

Az, hogy a Mazsihisz képviselői és Gyöngyösi Márton egy asztalnál ülve ünnepeltek azért is meglepő, mert pár éve még pont a jobbikos politikus antiszemita kijelentései miatt Tömegtüntetés a nácizmus ellen néven tartott tüntetést az MSZP-vel és a Hit Gyülekezetével közösen a szervezet – írja az eset kapcsán a Mandiner.

Gyöngyösi a Parlamentben 2012-ben elhangzott felszólalásával keltett óriási felháborodást:

„itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak”.

Mindezek ellenére a budapesti amerikai nagykövet, David Pressmann mégis meghívta a jobbikos politikust a pészah első estéjén tartott ünnepi vacsorájára, Heisler András, a Mazsihisz elnöke pedig készakarva ült egy asztalhoz Gyöngyösivel. Pressman Facebookon osztott meg képeket az eseményről:

A Jobbik elnöke maga így számolt be Facebook-oldalán az eseményről:

„A napokban meghívást kaptam David Pressman amerikai nagykövettől egy nagykövet úr hite szerint megtartott, szűk körű Széder-vacsorára, amit örömmel fogadtam el.

Nincs annál meghatóbb és meghittebb élmény egy konzervatív európai számára, mint amikor a zsidó-keresztény kultúrkör valamely vallási közösségének tagjai együtt élik meg élő kapcsolatukat Istennel, vallják meg hitüket Istenük és közösségük előtt.

Örülök, hogy részt vehettem a vacsorán, a közös ünnepen és a szabadságról ott kialakult és folytatott eszmecserén.

Örülök, hogy a Jobbik-Konzervatívok elnökeként meghatározott és következetesen képviselt jobbközép politikai irányvonalat egyre többen ismerik el és látják, hogy az általunk kijelölt út elvezet egy normális, európai, polgári Magyarországhoz.”

Gyöngyösi Márton antiszemita parlamenti felszólalása 2012.11.26

Gyöngyösi az izraeli-palesztin konfliktusról kérdezte Németh Zsolt külügyi államtitkárt. Azt kérte számon rajta, hogy a külügy nem szolidáris a palesztinokkal, pedig szerinte izraeli katonai terror történik a közel-keleti országban. Németh a válaszában azt mondta, hogy Magyarország a két nép közös érdekeit képviseli, és hozzátette azt is, hogy sok magyar ajkú ember él Izraelben, és sok zsidó Magyarországon.

Ahogyan az várható volt, a reakciók nem maradtak el az ügyben.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy David Pressman legitimálja az antiszemita kijelentéseket azzal, hogy Gyöngyösi Mártont, a Jobbik – Konzervatívok elnökét meghívta az amerikai nagykövetségen tartott széderestre.

„A rendszerváltoztatás óta eltelt több mint harminc év legnagyobb felháborodást kiváltó antiszemita megnyilatkozása Gyöngyösi Mártonhoz kapcsolódik” – jelentette ki Deutsch Tamás.

„Ennél virtiglibb antiszemita kijelentést, mint amit Gyöngyösi Márton tett – zsidó származású emberek listázása, nemzetbiztonsági kockázat elemzése – csak a 20. század legsötétebb korszakaiból találhatunk.

Provokáció minden jóakaratú magyar emberrel, valamint a magyarországi zsidó közösséggel szemben egy ilyen embernek a meghívása a legnagyobb zsidó ünnep alkalmából tartott amerikai nagyköveti vacsorára”

– mondta a kormánypárti politikus.

Shea Bradley-Farrell, a washingtoni Counterpoint Institute politikai elemzőintézet igazgatója, az Alapjogokért Központ vendégkutatója David Pressmannek címzett Twitter bejegyzésében azt írta:

„Nagykövet Úr! Teljesen össze vagyok zavarodva. Gyöngyösi Márton közismert antiszemita és holokauszttagadó”.

Majd idézte a Jobbik-Konzervatívok EP-képviselőjét, aki korábban azt nyilatkozta, hogy „Hazánk a cionizmusnak lett alárendelve..miközben mi, az őslakosok csak a statisztaszerepet játsszuk.”

Bradley-Farrell gondolatait azzal zárta, hogy

„a Fidesz ellenzi a rasszizmust. Te miért nem teszed?”

Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet, a Zsima elnöke a Mandinernek úgy nyilatkozott, az, hogy a Mazsihisz elnöke és Gyöngyösi együtt vettek részt egy ilyen eseményen, „alapjaiban zaklatja fel a magyarországi valós, hívő zsidó közösséget”.

A neológ főrabbi egyenesen úgy fogalmazott:

Olyan sebek szakadnak fel ezzel, amiknek nem lenne szabad, s mély fájdalom járja át azokat, akik átélték a holokauszt tragédiáját,

a családtagokat, minden magyar zsidót és olyan jó érzésű honfitársainkat, akik elítélik az antiszemitizmust. Éppen a széder estén, Pészah, azaz a rabságból a szabadságba való eljutás ünnepén történik ez, pedig Egyiptomból kifele, nem pedig vissza kellene menni. Nem túlzás, ha azt mondom: zsidó vezetőként egy asztalhoz ülni egy olyan politikussal, aki a világégés legrosszabb napjait idézte meg és azóta még bocsánatot se kért a zsidó néptől, az bűn, mindennek az alja.”

TEV: a Jobbik akkor teljesíti be politikai küldetését, ha feloszlatja önmagát!

A Tett és Védelem Alapítvány titkárát, Szalai Kálmánt kérdezte a Mandiner Gyöngyösi Márton pártelnökké választásával kapcsolatban.