Köves Slomó nem érti, hogy került a zsidózó Jobbik elnök a széderasztalhoz

Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián – fogalmazott az Indexnek Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője.

Amint korábban megírtuk, David Pressman amerikai nagykövet Gyöngyösi Márton Jobbik-, és Heisler András Mazsihisz-elnök társaságában ünnepelte meg a pészah első estéjét. Felidéztük, hogy Gyöngyösi a Parlamentben 2012-ben elhangzott felszólalásával keltett először nemzetközi felháborodást:

„itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. ”

De nem ez volt az egyetlen antiszemita kirohanása, 2013-ban olyan kijelentéseket tett egy tüntetésen, mint

„a világ cionizmus szolgálatában álló zsidósága sötét szerepet játszott a kommunista diktatúrák működtetésében”,

vagy:

„Az a módszer, ahogy Izrael állam a nemzetközi jog írott és íratlan szabályait felrúgva kiszorítja az őshonos palesztin népet saját földjéről olyan méretű genocídium, népirtás, amit még a náci Németország főideológusai is megcsodáltak volna.”

Együtt széderezett a Mazsihisz és a Jobbik elnöke

Ahogyan az várható volt, a reakciók nem maradtak el az ügyben.

Az amerikai nagykövet rezidenciáján megtartott pészahi vacsora bizarr vendéglistájára az Indexnek most reagált Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, és keményen bírálta a Jobbik–Konzervatívok elnökének meghívását:

Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián vagy a »néppártosodott Ku-Klux-Klan« vezetője a Martin Luther Day ünnepségen. Érthetetlen, odaengedése pedig tapintatlan, udvariatlan

– fogalmazott, majd hozzátette:

„Félreértés ne essék! A zsidóság hisz a megtérés, a tsuva erejében. 2012-ben azt az álláspontot képviseltem, hogy Szegedi Csanádnak, a Jobbik levitézlett, zsidó származású alelnökének meg kell adni a lehetőséget, hogy megtérjen. Ennek feltétele a közismerten rasszista pártból való kilépés, saját tévelygésének jóvátétele, értsd: közismertségének arra való felhasználása, hogy korábbi rasszista ideológiájának veszélyeire hívja fel a figyelmet. Saját személyes történetének példáján keresztül nyilvánosan lépjen fel korábbi elvei és a rasszizmus ellen.”

Kiemelte: Erre az esélyt még Gyöngyösi Mártonnak is meg kell adni.

„Még akkor is, ha az Országgyűlés elmúlt évtizedeinek legantiszemitább felszólalásában a zsidó származású magyarokkal kapcsolatos nemzetbiztonsági kockázatról értekezett. Ennek dacára, ha Gyöngyösi Márton kilépne a rasszizmust hirdető Jobbikból, mindannyiunkkal megosztaná, hogyan is volt lehetséges, hogy egy antiszemita pártnak volt éveken keresztül élvonalbeli politikusa és szószólója, és azután hogyan jutott a felismerésre, hogy tévedett, nos, ez esetben neki is kellene esélyt adnunk a jóvátételre. Sőt, ha találunk rá valamilyen legitim okot, akár még egy széderestére is oda lehetne engedni. Persze ez esetben is nehezen lenne érthető, hogy milyen megfontolásból éppen ő az egyetlen meghívott politikus egy ilyen eseményen”

– mondta Köves Slomó rabbi, és hozzátette:

De Gyöngyösi Márton esetében nem erről van szó. Egy olyan pártnak az elnöke, amely hosszú éveken át szimbóluma volt a legújabb kori magyar rasszizmusnak, és maga ennek a pártnak a színeiben hozta vissza a Tisztelt Házba a nyílt antiszemita retorikát. Egy olyan pártnak a vezetője, amely az úgynevezett »néppártosodás« után is egy »tetűcsúszdásozó« és »judapestező« jelöltet indított az országgyűlési választáson, és mindeközben olyan elnöktársa volt, aki a »néppártosodás« közepette a menyegzőjén egy erősen »heil hitlerezésnek« látszó gesztussal ünnepelt.

Szaporodó holokauszt túlélőkről, cionista népirtásról szónokolt a Jobbik elnöke

Érdemes felidézni, hogy a sokat idézett „zsidólistázásnál” sokkal cifrábbakat is mondott a minap már kipát viselő Gyöngyösi Márton az „Anticionista tüntetésen”.

Köves Slomó kifejtette,

a zsidó hagyomány szerint a megtérés három lépésből áll. A megbánás, a megvallás és az elhatározás (a változásra). „Bölcseink azt tanítják, hogy ha háromból egy is hiányzik, akkor az olyan, mintha a tisztátalan ember alámerülne a tisztaságot hozó rituális fürdőben, miközben csúszómászót szorongat a kezében.”

Szerinte erősen kétséges, hogy Gyöngyösi Márton a fenti három lépés közül akár csak egyet is őszintén megtett, az a bizonyos csúszómászó viszont nagyon erősen hozzá van tapadva.

„Így pedig, Gyöngyösi Márton hírhedt beszédét felidézve, az ember akár azt is gondolhatja, hogy Gyöngyösi két pászkafalat között a nemzetbiztonsági kockázatok iránt kutatva pásztázta az asztal körül ülőket. Jaj, akik a rosszat jónak mondják, és a jót rossznak, akik sötétséget világossággá tesznek, és világosságot sötétséggé, akik keserűt édessé tesznek, és édest keserűvé – tanította Ézsaiás 2700 évvel ezelőtt (Ézsaiás 5:20.)”

– ismertette Köves Slomó az Indexnek.

Gyöngyösi Márton a Neokohnnak: Én voltam az egyetlen politikus a szédervacsorán

Az amerikai nagykövetségen tartott szédervacsoráról kérdeztük a Jobbik ­– Konzervatívok elnökét.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.