Irán újra drónokkal fenyegeti Izraelt?

Irán az évek során drónokat telepített Szíriába, és a múltban Izrael fenyegetésére használta őket. Például 2018 februárjában egy iráni drón, amelyet a T-4 bázisról repültek, belépett Izrael légterébe Beit She’an közelében, és lelőtték. Az iráni drónfenyegetés miatt a múltban fokozódott a feszültség. Most úgy tűnik, a fenyegetés visszatérhet – írja a Jerusalem Post elemzése. 

Az ImageSat International (ISI) értékelése szerint egy légicsapás valószínűleg egy iráni vagy Hezbollah drónt talált el hétfő reggel.

Irán talán azért helyezi át a dróneszközöket, mert úgy látja, hogy a Szaúd-Arábiával való új kapcsolatok miatt csökkentek a feszültségek az Öbölben, és úgy ítélheti meg, hogy leállíthatja a jemeni drónműveleteket, vagy csökkentheti az Oroszországba irányuló exportot és áthelyezheti a hangsúlyt.

Irán 2018 óta többször is célba vette drónokkal Izraelt, és az Ománi-öbölben lévő hajókat is célba vette, valamint dróntechnológiát exportált külföldre, Jemenbe, Libanonba, Irakba, Szíriába és Oroszországba.

Az állítólagos drón- vagy UAV-képesség, amelyre nemrég csapást mértek, egy fészert, egy kommunikációs állomást és egy kommunikációs járművet is tartalmazott – jegyzi meg az ISI értékelése. Ami itt fontos, az az, hogy ez azt mutatja, hogy a drónveszély ismét felbukkan Szíriában.

Az Alma Kutató és Oktatási Központ 2021-es becslése szerint a Hezbollahnak akár 2000 drónja is lehet.

A szám ma még ennél is nagyobb lehet. A Hezbollah drónjai a kis, kereskedelmi forgalomban kapható quadcopterektől a nagyobb drónokig terjedhetnek, amelyek hasonlóak az Oroszországba exportált iráni kamikaze drónokhoz.

A légitársaság, amely az iráni fegyvercsempészet fedőszerve

Az Alma Center új jelentése rávilágít arra, hogy a Mahan Air szorosan együttműködik a Kudsz Erő 190-es egységével, hogy hamis utasnevekkel gyanús járatokat „foglaljon” Szíriába.

Irán az 1980-as évek óta épít drónokat. Régebben felderítésre használta őket. Több dróncsaládot hozott létre, például a Shahed és az Ababil sorozatot. Az elmúlt évtizedben Irán növelte drónjainak hatótávolságát és képességeit.

Ez azt jelenti, hogy drónjai között ma már vannak olyan kamikaze drónok is, amelyek több mint 1000 mérföldet képesek repülni.

Ez azt jelenti, hogy Irán képes volt arra, hogy ezeket a drónokat ne csak Szíriában, hanem Irakban és Irakban is állomásoztassa, és drónokkal fenyegesse Izraelt és a régiót.

A Newsweek 2021 elején azt állította, hogy Irán „öngyilkos” drónokat telepített Jemenbe. Az Irán által támogatott huszik drónokat vetettek be Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek ellen is. Irán 2019-ben szintén drónokkal támadta Szaúd-Arábiát.

Irán szintén elkezdett olyan drónokat használni, amelyeket a szíriai és iraki megbízottjainak küld, hogy amerikai erőket célba vegyen. Irán például célba vette az amerikai erőket Erbílben, és célba vette az amerikai erőket Kelet-Szíriában és a jordániai határ közelében lévő Tanf helyőrségben is. Az Izrael elleni iráni drónfenyegetés is megnőtt. Ott volt a 2018 februári incidens, valamint az a BBC akkori jelentése szerint, hogy Irán 2019-ben „gyilkos drónokat” akart szállítani a Hezbollahnak a Golán-fennsík közelében.

Az Izrael és a Hamász közötti 2021-es gázai ellenségeskedések során szintén volt olyan incidens, amikor Irakból repült drónt Izrael ellen.

2022 júliusában a Hezbollah drónokkal vett célba egy gázfúrótornyot a partoknál. Ez képezte az Izrael és Libanon közötti tavalyi tengeri megállapodás hátterét.

Ezen túlmenően Irán 2021 júliusában és 2022 novemberében Chabaharból indított drónokkal célba vett hajókat az Ománi-öbölben.

A közelmúltbeli szíriai feszültségek azt illusztrálhatják, hogy az iráni drónfenyegetés ismét megjelenik Szíriában.

Ez magában foglalja a Hezbollahot és Iránt. Az évek során Izrael riadót fújt az iráni drónfenyegetések miatt. Izrael akkori védelmi minisztere 2021 novemberében az iráni drónbázisokra figyelmeztetett. Ráadásul Irán állítólag az elmúlt években növelte a kezelők képzését. Irán állítólag 2022 októberében drónoperátorokat is küldött a Krímbe. A drónok Oroszországba irányuló iráni exportja Európában is riadalmat keltett, és szankciókhoz vezetett. Irán gyakran importál külföldről alkatrészeket a drónjaihoz, beleértve a „kettős felhasználású” technológiát, amelyet drónokban lehet használni, de polgári kereskedelmi létesítményekhez is. Irán azt is jelezte, hogy dróngyártó létesítményeit 2023 januárjában és 2022 februárjában támadás érte.

Irán és megbízottjai szíriai repülőtereket használnak drónjaik bázisául. Ezek közé tartozik a Palmüra melletti T-4 bázis és más bázisok. Az áprilisi jelentések és az értékelés szerint az iráni drónfenyegetés újra megjelenhet Szíriában egy olyan időszak után, amikor az csökkentettnek tűnt. Ennek oka az lehet, hogy Irán a jemeni háborúról áthelyezi a prioritásokat, és az erőforrásokat Szíriába helyezi át. Ez annak is köszönhető, hogy Irán kevésbé összpontosít Oroszország támogatására az ukrajnai háborúban.

Itt több tényező is szerepet játszik, mivel Irán normalizálódik Szaúd-Arábiával. Irán korábban drónokkal fenyegette Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket. Most talán arra törekszik, hogy új frontot nyisson a drónháborúi számára.

Biden odalökte a Közel-Keletet Kínának

Azzal, hogy Amerika nem hajlandó Irán-ellenes blokkot létrehozni, a Közel-Keletet Kínának adja át.