WSJ: Sorozási nehézségekkel néz szembe Ukrajna

Ukrajnának eddig sikerült feltöltenie a sorait. De egyre több sorozási korú férfi kitér a mozgósítás elől – számolt be a Wall Street Journal.

Egy év háború után Ukrajnának egyre nagyobb kihívást jelent, hogy összegyűjtse azokat a csapatokat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy ellenálljon az orosz erőknek, és kiűzze őket a területéről – álltja az amerikai lap.

Amikor Oroszország tavaly februárban betört, önkéntesek ezrei álltak sorba a katonai toborzóközpontok előtt. Mivel sokan közülük meghaltak vagy megsebesültek, a hatóságok igyekeznek pótlást toborozni, gyakran olyanokat is besorozva, akiknek sem a vágyuk, sem a kiképzésük nincs meg a szolgálathoz. Az eredmény az, hogy egyre több harcképes korú férfi próbálja elkerülni a szolgálatot.

Eddig Ukrajnának sikerült rendszeresen feltöltenie sorait, és nagyrészt sikerült visszatartania a hónapok óta tartó orosz támadást keleten, miközben több tízezer friss katona beáramlását várja, akik közül sokan Nyugaton kaptak kiképzést, hogy a tervezett tavaszi offenzívát vezessék.

De bár a felmérések szerint a védelmi erőfeszítések támogatottsága továbbra is magas, az önkéntesek készsége mostanra fogyatkozni látszik. Ukrajna lakossága kevesebb, mint egyharmada Oroszországénak, nem számítva a háború kezdete óta eltelt milliós elvándorlást.

A háború mind Ukrajna, mind Oroszország hivatásos hadseregét megtépázta. Moszkva tavaly szeptemberben több mint 300 000 fős mozgósítással válaszolt, és Vlagyimir Putyin elnök azt mondta az oroszoknak, hogy készüljenek fel egy elhúzódó háborúra.

Ukrajnának 260 000 fős állandó hadserege volt, amikor Oroszország megszállta, és nyugati becslések szerint azóta mintegy 100 000-en haltak vagy sebesültek meg. A hadsereg egészen a közelmúltig a hazafias lelkesedésre támaszkodott, hogy növelje a létszámot. A tévéreklámok arra szólítják fel az embereket, hogy jelentkezzenek és „védjék meg, ami a maguké”, az óriásplakátok pedig a belügyminisztérium új támadó gárdáját népszerűsítik, a Düh és a Spárta nevű dandárokkal, valamint a tartalékosokat és a tapasztalt katonákat arra buzdító szlogenekkel, hogy „alakítsák a dühüket tűzerővé”.

A toborzókampányok mellett Ukrajna egyre inkább támaszkodik a katonai egyenruhába öltözött sorozótisztekre, akik nyilvános helyeken osztogatnak felszólításokat.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az ország belbiztonsági és hírszerzési ügynöksége ebben a hónapban közölte, hogy bezáratott 26 Telegram-csatornát, amelyeken közzétették azokat a helyeket és időpontokat, ahol aktívak voltak.

Ha valaki idézést kap Ukrajnában, az három dolog egyikét jelenti a WSJ szerint. Lehet, hogy egyszerűen csak arra kötelezik, hogy keresse fel a toborzóirodát, és erősítse meg adatait, hogy a hatóságok frissíthessék adatbázisukat. Lehet, hogy orvosi vizsgálatnak vetik alá, hogy felmérjék a szolgálati alkalmasságát. Vagy arra is kötelezhetik, hogy csomagolja össze a holmiját, és jelentkezzen a hadsereg egyik bázisára, ahol mozgósított katonaként kiképzést kap.

Voltak nyilvános botrányok a nem megfelelő behívókkal és olyan videókkal kapcsolatban, amelyeken látszólag olyan férfiak láthatóak, akiket a behívót megtagadó tisztek bántalmaztak.

Nyugat-Ukrajnában behívtak egy fogyatékkal élő személyt, akit annak ellenére alkalmasnak nyilvánítottak a szolgálatra, hogy nem volt keze. Egy másik a mozgósítást követő egy hónapon belül, 10 napos kiképzés után a fronton halt meg a rokonai szerint.

A múlt héten tisztviselők tagadták, hogy a kiképzetlen mozgósított katonákat felkészületlenül küldték volna harcba, bár azt mondták, hogy a katonai kiképzés hossza a háború miatt rövidebb időre szorult. A The Wall Street Journalnak a múlt héten Bakhmut közelében nyilatkozó több katona azt mondta, hogy a behívásuk után néhány nappal már harcba küldték őket.

Két orosz a Bering-tengeren át Alaszkába menekült a sorozás elől

Az elképesztő esetről egy amerikai szenátor számolt be.