Egy titokzatos jachtra koncentrál az Északi-Áramlat nyomozás

Egy Németországban bérelt hajó hajózott a Balti-tenger azon pontjainak közelében, ahol robbanások szabotálták az Oroszországból érkező gázvezetéket – írja a Wall Street Journal.

Egy észak-német város szélén található kis kikötő volt a német hírszerzés szerint a kiindulópontja az Északi Áramlat gázvezetékek szabotázsának.

Szeptember 6-án egy kis csoport elindult Rostockból egy bérelt jacht, az Andromeda, egy karcsú, 50 láb hosszú, egyárbocos vitorlás fedélzetén, látszólag egy balti-tengeri kikötők körüli sétahajókázásra. Két héten belül a csoport visszaadta a hajót és eltűnt.

Nem sokkal később, szeptember 26-án egy sor víz alatti robbanás történt, amely elég erős volt ahhoz, hogy a szeizmológiai mérőállomások is regisztrálják, szétszakította az Északi Áramlat négy fő csővezetéke közül hármat, amelyet azért építettek, hogy földgázt szállítsanak Oroszországból Németországba.

Németország, Svédország és Dánia több száz nyomozója az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek segítségével mozgósított, hogy kiderítsék, ki áll a támadás mögött. Tengeralattjárók vizsgálták a tetthelyet. A hírszerző ügynökségek átvizsgálták a lehallgatott kommunikációt. A rendőrség szemtanúkat keresett.

A kezdeti gyanú számos európai fővárosban Oroszországra összpontosult, amely tagadta, hogy bármi köze lenne a bűncselekményhez. Elemzők azt feltételezték, hogy csak egy fejlett hadsereggel rendelkező állam lett volna képes egy ilyen bonyolult, víz alatti támadás végrehajtására.

A Fehér Ház tagadja, hogy Amerika robbantotta volna fel az Északi Áramlatot

Szerdán egy korábbi New York Times újságíró washingtoni forrásra hivatkozva állította: Amerika állt a szabotázs mögött.

A nyomozók most azonban az Andromeda és a rajta utazó hat emberre összpontosítanak.

Német tisztviselők, akiket tájékoztattak a vizsgálatról, azt mondták, hogy a jachtot bérlő személyek közül néhányan ukránok voltak. Másoknak bolgár útlevelük volt, amelyekről azóta kiderült, hogy hamisítványok.

A hajóra való összpontosítás decemberben kristályosodott ki. A vizsgálatot ismerő tisztviselők szerint a balti-tengeri partok mentén a hajókölcsönzési nyilvántartások átfésülése után a nyomozók az Andromeda-ra esett a választásuk.

A múlt héten a német főügyész közölte, hogy a nyomozók január végén átkutattak egy hajót, amelyről úgy vélték, hogy kapcsolatban áll a robbantásokkal. Kormányzati tisztviselők szerint robbanóanyag nyomaira bukkantak, ami arra enged következtetni, hogy a hajón lehetett a felhasznált robbanóanyagok legalább egy része.

A nyomozók megállapították, hogy az Andromeda bérleti díját egy lengyelországi bejegyzésű cég fizette ki a német hatóságok szerint. A tisztviselők szerint a nyomozók úgy vélik, hogy a céget ukrán tulajdonosok irányítják.

A nyomozók előtt álló kérdések között szerepel, hogy vajon hat ember és egy Andromeda méretű hajó képes lett volna-e végrehajtani egy ilyen nagyszabású szabotázsakciót, amely nagy mennyiségű robbanóanyag és búvárfelszerelés mozgatását jelentette volna, és amelyhez víz alatti robbantási szakértők szakértelmére lett volna szükség. És vajon nem lehetett-e csak egy szélesebb körű akció egyik része.

Az a kérdés, hogy hogyan hajtották végre a műveletet, közvetlenül kapcsolódik ahhoz a nagyobb és politikailag sokkal érzékenyebb kérdéshez, hogy ki rendelte el azt.

Egy kisebb, kereskedelmi forgalomban kapható eszközöket használó művelet jelentősen kibővítené a lehetséges bűnösök körét.

Akkor ki is robbantotta fel az Északi Áramlatot?

Annak ellenére, hogy több ország több hónapig tartó, mélytengeri búvárkodással és hanglokátoros felderítéssel járó vizsgálatot folytatott, nem találták meg a tettest.

A hatóságok nem hoztak nyilvánosságra semmilyen információt az Andromeda fedélzetén tartózkodó hat gyanúsított személyazonosságáról.

Októberben, nem sokkal a robbantások után a Berlinbe látogató magas rangú amerikai biztonsági tisztviselők megemlítették annak lehetőségét, hogy Ukrajna állhatott a támadás mögött, egy német tisztviselő szerint, aki akkor beszélt velük. Amerikai tisztviselők most azt mondják, hogy ukrán magánszereplők szervezhették és finanszírozhatták a robbantásokat az ukrán kormány tudta nélkül.

Ukrajna tisztviselői, köztük Volodomir Zelenszkij elnök, tagadták, hogy bármi közük lenne az Északi Áramlat szabotázsához, mondván, hogy a vád Oroszország kezére játszott.

Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasított minden olyan feltételezést, hogy Ukrajna vagy bármely ukránbarát csoport robbanthatta volna fel a vezetékeket, és az Egyesült Államokat hibáztatta, amely tagadta a részvételt.

Azt is elmondta, hogy egy orosz vizsgálat megállapította, hogy a csővezetékekhez továbbra is fel nem robbantott eszközök maradhattak rögzítve.

„Úgy tűnik, több robbanószerkezetet helyeztek el; néhány felrobbant, de néhány nem. Nem világos, hogy miért” – mondta Putyin az állami televíziónak.

Milliárdos tétje van annak, hogy ki robbantotta fel az Északi-Áramlatot

Az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának rejtélyének felgöngyölítése fontos tényezővé válhat egy több milliárd dolláros bírósági eljárásban.