Akkor ki is robbantotta fel az Északi Áramlatot?

Tavaly szeptember 26-án szabotálták az Északi Áramlat-2 gázvezetéket. Annak ellenére, hogy több ország több hónapig tartó, mélytengeri búvárkodással és hanglokátoros felderítéssel járó vizsgálatot folytatott, nem találták meg a tettest.

Ez idő alatt elméletek terjedtek arról, hogy ki állhatott a támadás mögött. Oroszország volt az? Vagy, ami még szenzációsabb, az USA? Valaki más? – teszi fel a kérdést az UnHerd.

A gyanú először akkor merült fel az Egyesült Államokkal kapcsolatban, amikor Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter a támadás után köszönő üzenetet tweetelt az USA-nak, amit később törölt.

Ezután klipek keringtek Joe Bidenről két héttel az invázió előttről, amelyben az elnök azt mondta: „Ha Oroszország megszállást indít, vagyis tankok vagy csapatok lépik át újra Ukrajna határát, akkor nem lesz többé Északi Áramlat 2”.

Bár a legtöbb mainstream kiadvány szárazon tartotta a puskaporát azzal kapcsolatban, hogy ki a bűnös fél, más független újságírók úgy döntöttek, hogy belevágnak. A múlt héten jelent meg Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró Substack-cikke „How America took out the Nord Stream Pipeline” címmel, amelyben Hersh – egyetlen, meg nem nevezett forrásra alapozva – azt állította, hogy az amerikai haditengerészet búvárai voltak azok, akik egy NATO hadgyakorlatot álcázva aknákat helyeztek el az Északi Áramlat 2 vezeték mentén, amelyeket később távolról robbantottak fel. Ezeket az állításokat a Fehér Ház határozottan tagadta.

Ez az eddigi legrészletesebb beszámoló Amerika állítólagos részvételéről, de nem Hersh az első, aki ilyen állításokat tesz.

Valójában nem sokkal a robbanás után egy másik közszereplő, Jeffrey Sachs volt az, aki a vádat vezette, azt állítva, hogy Amerika a bűnös fél.

Sachs világhírű közgazdász, a Columbia Egyetem közpolitikai professzora és az ENSZ főtitkárának korábbi különleges tanácsadója. Freddie Sayersszel beszélgetett arról, hogy szerinte a nagy rejtély, hogy ki áll a támadás mögött, nem is rejtély:

„Ezt a műveletet nem volt könnyű végrehajtani. Ez az a fajta művelet, amelyet a CIA és az amerikai kormányzat más titkos részlegei egyébként meglehetősen rutinszerűen hajtanak végre[…] az Egyesült Államok alapvetően az egyetlen ország volt, amely rendelkezett az indítékkal és az eszközökkel”

– mondta

Amerika külföldi beavatkozásának története jól dokumentált, de vajon más országoknak nem volt indítékuk? A többi valószínű gyanúsított között elképzelhető, hogy Ukrajna, de maga Oroszország is – a kaotikus, irracionális viselkedés nem ritka jellemző Putyin Oroszországára. Emellett nem volt kissé túlzás azt állítani, hogy az USA elrendelte volna egy olyan közintézmény megsemmisítését, amely részben egy NATO-szövetségeséhez tartozik?

Sachs ezeket a kérdéseket „abszurdnak” minősítette, és kijelentette, hogy aki nem hiszi, hogy Amerika a saját érdekeit követve szövetségesek ellen lépne fel, az „nem igazán ismeri az Egyesült Államokat”.

Úgy véli, hogy az Oroszországgal fennálló évtizedes ellenséges kapcsolatok az Északi Áramlat támadásában csúcsosodtak ki, amelyet az amerikai külpolitikusok már régóta fenyegetésnek tekintenek.

Sachs szerint az amerikai neokonzervatív nézet Oroszországról és a háborúról mára mainstream lett. Míg korábban „kereskedelemnek” tekintették az olcsó orosz gáz európai beszerzését, ma már függőségnek tekintik. Ez azt jelenti, hogy ebben szerepet játszhatott az az apró részlet, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. Ezzel szemben az UnHerd újságírója megjegyezte, hogy nincs konkrét bizonyíték az Egyesült Államok részvételére.

Az UnHerd cikke szerint a legnagyobb kérdés, hogy miért nincs még mindig hivatalos nyom ebben a rejtélyben.

A teljes interjút itt érheti el. 

Fotó: MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Pool/Mihail Klimentyev

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Zelenszkij a BBC-nek: nem adunk fel területet békéért

Ukrajna nem hajlandó területet áldozni azért, hogy békét kössön Oroszországgal – szögezte le a brit közszolgálati televízióban az ukrán elnök.