Milliárdos tétje van annak, hogy ki robbantotta fel az Északi-Áramlatot

Az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának rejtélyének felgöngyölítése fontos tényezővé válhat a több milliárd dolláros bírósági eljárásban, amelyet európai energiaipari vállalatok indítottak az orosz állami gázipari óriáscég, a Gazprom PJSC ellen – írja a Wall Street Journal. 

Az európai nyomozók azon fáradoznak, hogy kiderítsék, ki rendelte el a nyilvánvaló szabotázscselekményt. Amerikai tisztviselők a héten közölték, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogy egy ukránbarát csoport felelős a robbantásokért. Az Atlanti-óceán mindkét partján tisztviselők azt mondták, hogy egyre inkább úgy vélik, hogy sem orosz kormánypárti, sem oroszbarát szervezetek nem állnak a szabotázs mögött, ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy még túl korai lenne kijelölni a tettest.

A rejtélyre adott válasznak – ha valaha is kiderül – nem csak politikai vonatkozásai lesznek. Jogi szakértők, volt tisztviselők és energetikai tanácsadók szerint befolyásolhatja azoknak a több milliárd dolláros ügyeknek a kimenetelét, amelyeket egy sor európai vállalat, köztük a német Uniper SE és RWE AG, valamint a francia Engie SA indított a Gazprom ellen.

A vállalatok általánosságban azt állítják, hogy a Gazprom tavaly nyár óta nem szállított szerződéses földgázmennyiséget, ami jelentős károkat okozott nekik, mivel arra kényszerítette őket, hogy sokkal drágábban vásároljanak földgázt a piacon.

Az európai vevők számára az Északi Áramlat szállítások helyettesítésére a piacon vásárolt földgáz teljes költsége a tavalyi év második felében az akkori átlagár alapján nagyjából 40 milliárd dollár volt Ed Crooks, a Wood Mackenzie energetikai tanácsadó cég alelnöke szerint.

„Az Északi Áramlat tönkretétele valószínűleg nagy szerepet fog játszani az Európába irányuló orosz gázszállításokkal kapcsolatos tavalyi bírósági ügyekben” – mondta Crooks .

Ezeknek az ügyeknek a kimenetele mindkét fél számára nagy tétekkel jár. Az európai közműszolgáltatóknak kellett állniuk a drágább földgáz számláját, ami az Uniper esetében hatalmas éves veszteséghez vezetett, és arra ösztönözte a német államot, hogy államosítással mentse meg a vállalatot.

A Gazprom viszont valószínűleg nem engedheti meg magának, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyja az ítéletet, ha veszít, mondták elemzők, az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatok megromlása ellenére.

Oroszország a nyáron fokozatosan csökkenteni kezdte az Északi Áramlaton keresztül Európába irányuló földgázáramlást, a nyugati szankciók okozta turbinakarbantartási problémákat okolva. Sok szakértő akkoriban koholt ürügyként utasította el az érvelést, az európai kormányok pedig megtorlásnak nevezték az Ukrajnának nyújtott támogatásukért.

Jogi szakértők és elemzők szerint azonban a robbanások, amelyek miatt a vezetékek működésképtelenné váltak, potenciálisan segíthetnek a Gazprom ügyének megerősítésében, különösen, ha bebizonyosodik, hogy nem az orosz állam, hanem egy ukránbarát csoport állt a háttérben.

Zelenszkij: Ukrajnának nincs köze az Északi Áramlat felrobbantásához

Volodimir Zelenszkij elnök tagadta pénteken, hogy Ukrajnának köze lenne az Északi Áramlat gázvezetékeken tavaly ősszel a Balti-tengeren történt robbantásokhoz.