Putyin legszorosabb szövetségese is Iránnal barátkozik

Több területet érintő együttműködési megállapodásokat írt alá hétfőn Fehéroroszország és Irán. Mindkét országot Oroszország szövetségese és sújtják az EU és az Egyesült Államok szankciói.

„Örömmel tölt el a tudat, hogy a nemzetközi napirend számos kérdésében hasonlóan gondolkodunk. A legfontosabb, hogy Fehéroroszország és Irán elkötelezett az igazságos, többpólusú világ építésének gondolata mellett”

– mondta Lukasenko.

A fehérorosz vezető a diplomáciai kapcsolatok 30 éves fennállásának megünneplése és a partnerség megerősítése céljából érkezett Teheránba.

„Örülök, hogy ismét Teheránba, a modern Irán fővárosába látogathatok. Ez az egyik kereskedelmileg és kulturálisan legfejlettebb civilizáció szülőhelye. A kereskedelmi útvonalak már jóval Amerika felfedezése előtt is áthaladtak a területén”

– mondta Lukasenko.

„Mai nyelven szólva, az önök ősei sokkal jobban ismerték a logisztikát, az exportot és a tranzitot, mint azok, akik az elmúlt 40 évben szankciókkal fojtogatják az önök országát, és megpróbálják ráerőltetni az úgynevezett demokratikus értékeket”

– tette hozzá.

Fehéroroszországot a 2020-as, Lukasenko hatalmát továbbra is bebetonozó elnökválasztás és az azt követő tüntetések erőszakos leverése miatt sújtják nemzetközi szankciók.

A minszki vezetés támogatja Oroszország ukrajnai invázióját is: bár Fehéroroszország kizárta, hogy katonákat küldjön, engedélyezte, hogy az orosz fegyveres erők a területéről hadműveleteket folytassanak Ukrajna ellen.

Irán ellen főleg az atomfegyverek előállítására irányuló urándúsítása miatt hoztak szankciókat. Emellett drónokat is szállított Oroszországnak, amelyeket állítólag az ukrajnai háborúban használnak.

A kétnapos látogatás számos megállapodást eredményezett: Egy iráni hírügynökség szerint hét szándéknyilatkozatot írtak alá: a kereskedelem, a közlekedés, a mezőgazdaság, a kultúra és a művészetek területén.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság a fenyegetések és szankciók ellenére jelentős lépéseket tudott tenni előre, és a szankciókból lehetőségeket teremtett magának”

– mondta Ebrahim Raiszi iráni elnök.

Lukasenko látogatása a gazdasági kapcsolatok előmozdítására tett kísérlet, de egyben diplomáciai offenzíva is a két ország részéről, amely a Nyugat ellen próbál szélesebb körű szövetséget kötni.

Az identitását vesztő Fehéroroszország

Putyin szövetségesének, Alekszandr Lukasenkónak rezsimje a fehérorosz kultúra leépítésén dolgozik, abszurd módon, a belorusz nemzetállam hadat üzent saját nemzeti kultúrájának.