Újabb amerikai hitelminősítő fenyegette meg Izraelt az igazságügyi reform miatt

A Moody’s egyelőre nem változtatta meg Izrael hitelminősítését vagy kilátását, de szerinte a reformnak súlyos hosszú távú következményei lehetnek az ország technológiai ágazatára nézve.

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő tegnap szokatlan frissítést tett közzé a befektetők számára, amelyben részletesen áttekinti az izraeli kormánynak az igazságszolgáltatás átalakítására vonatkozó javaslatait, és arra figyelmeztet, hogy amennyiben azok teljes egészében megvalósulnak, jelentősen gyengítik az izraeli igazságszolgáltatási rendszert, és ezért negatív következményekkel járnak Izrael hitelminősítésére nézve. A Moody’s frissítése azt is megállapítja, hogy a változtatások hosszú távú következményekkel járnak majd az izraeli gazdaságra, és különösen a technológiai ágazatba történő befektetésekre.

Leminősítéssel fenyegetik Izraelt a tervezett igazságügyi reform miatt

A J.P. Morgan kutatási részlege „Izrael-stratégia: A belföldi volatilitás fellángolása.” címmel közölt vészjósló felmérést az izraeli gazdaságról.

A jelentés szerint az alkotmányjogi reform gyengítheti Izrael intézményi erejét, rámutatva például arra, hogy a „felülbírálati záradék”, amelynek értelmében a Knesszet a 120 tagjából 61 fős többséggel újra hatályba léptetheti a Legfelsőbb Bíróság által elutasított jogszabályokat, gyakorlatilag immunissá teszi a jogszabályokat a bírósági felülvizsgálat alól. A jelentés szerzői rámutatnak, hogy eddig Izrael intézményeit támogató tényezőnek tekintették az ország hitelminősítésében. A1-es pontszámot kaptak, ami hasonló az Egyesült Királyságéhoz, és jobb, mint néhány uniós országé, például Olaszországé és Lengyelországé. A jelentés szerint a reformok, ha teljes egészében elfogadják őket, nyomást gyakorolhatnak a pontszám csökkentésére.

2022 áprilisában a Moody’s pozitív minősítési kilátást adott Izraelnek, tekintettel arra, hogy sikeresen kilábalt a Covid-19 válságból, és lenyűgöző költségvetési fegyelemmel rendelkezik,

de a mostani jelentés szerint ezek a tényezők nem biztos, hogy elegendőek lesznek az ország intézményeinek gyengülését ellensúlyozni. Hozzáteszi, hogy a reform hosszú távú következményei súlyosak lehetnek az izraeli gazdaság számára kritikus jelentőségű technológiai szektorba történő befektetésekre. Ha ez bekövetkezik, a jelentés szerint ez végső soron megváltoztathatja az ügynökség megítélését Izrael gazdasági erejéről.

Kiborult a bili

Ez nem a demokráciáért való aggódás, hanem puccs-kísérlet a demokratikusan megválasztott kormány ellen, a megfélemlítés eszközeivel. Vélemény.