Kiborult a bili

városgazdász, újságíró, lakástervező

Szerda este kiborult a bili: elfogytak a mondvacsinált érvek, kibukott a színtiszta gyűlölet azok iránt, akik a novemberi, demokratikus választásokon elnyerték a többség bizalmát.

Az egész cirkusz oka, hogy egyesek képtelenek elviselni a vereséget.

A gyűlölet túlcsordult, amikor a miniszterelnök feleségét egy tel-avivi fodrászatban ostrom alá vették. A levegőben lincs-hangulat, ocsmány üzeneteket harsogtak.

Lehet nem szeretni Szárát, de a Netanjahu családot Ceaușescu-familiához hasonlítani nem csupán a történelmi ismeretek hiányáról tanúskodik, hanem gyilkos szándékról is.

A tüntetések szervezői egytől-egyik bukott politikusok: Ehud Barak, aki alig másfél évig volt képes a miniszterelnöki székben megmaradni és azóta sem tudja visszaverekedni magát a hatalomba, pedig szinte terrorista módszerekhez folyamodik ma már, Jair Lapid, aki még politikai pályája elején ugyanazokat a kifogásokat fogalmazta meg a bírói aktivizmussal kapcsolatban, amelyek a Jariv Levin-féle reformjavaslatban szerepelnek, és miután elveszítette a választásokat, minden ürügyet alkalmasnak talál arra, hogy a kormányt támadja. Méráv Michaeli, aki a történelmi Munkapártot, amely az állam megalakulása utáni évtizedeket uralta, 4 mardátumra zsugorította, alig jutott be a parlamentbe, a nagyszájú Jair Golán, volt parlamenti képviselő, aki a legutóbbi választásokon kibukott, és a sort lehetne még tovább folytatni…

Ez nem a demokráciáért való aggódás, hanem puccs-kísérlet a demokratikusan megválasztott kormány ellen, a megfélemlítés eszközeivel.

Múlt héten Tali Gottlieb parlamenti képviselő ajtaja előtt próbálták megakadályozni, hogy elhagyja a lakását, útlezárások, koalíciós partnerek zaklatása nap mint nap. A hétvégi program pedig rock-koncertre hajazó tömegbanzáj – ömlik a pénz, semmi nem drága, hogy megdöntsék a kormányt. A düh pedig semmi más, csak a tehetetlenségé, mert tudják, hogy hiába férceltek össze egy koncepciós pert Bibi ellen, ő nagyobb falat számukra, és már ott a következő generáció konzervatív politikusi gárdája: Amicháj Shikli, Tali Gottlieb, Amir Ohana, Galit Distel-Atbarian, Boáz Bismut, Nir Barkat, Dani Danon, Mose Szádá, Simcha Rothman, Jariv Levin és egyre fiatalabbak is. Képzettek és tudatosak, nem lehet visszataszítani őket az alsóbbrendű állampolgárok kategóriába. Már nem!

Republikánus vezető: Amerikának semmi köze Izrael igazságügyi reformjához

Mitch McConnel kijelentette, hogy nincs véleménye az izraeli belpolitikai eseményekről.

A régi elit punnyadt politikusai hiába tolják bele a vagyonukat a tömegek hergelésébe – ez most nem fog menni! Hiába szaladgálnak támogatásért az USA-ba, az EU államokba, minél tovább tart a cirkusz, annál inkább kilóg a lóláb: a saját hatalmukat szeretnék visszaszerezni, mindegy, hogy milyen áron! Képesek tönkretenni az országot, csak az legyen, amit ők akarnak. És hiába támogatja őket a mainstream média, aminek a nézettsége egyre csökken, miközben az igazán liberális konzervatív tv, a 14-as csatorna nézettsége napról napra növekszik. A csendes többség szavazott november elsején és naponta szavaz a nézettségi adatokkal. A csendes többség dolgozik, nem kószál a gyorsforgalmi utakon, nem inzultálja a rendőröket és nem hallgatja azt a sok sületlenséget, amit elvetélt politikusok ordibálnak.

A tét valóban a demokrácia, de pont fordítva, mint ahogy a tüntetések szervezői harsogják:

az évtizedeken át elnyomott kisebbség többséggé vált és most már nem fogja hagyni, hogy a hatalmat kicsavarják a kezéből.

1977-ben, amikor a Begin vezette Likud megnyerte a választásokat, még átverhették a parlamenti hatalom birtokosait azzal, hogy a baloldal által kinevezett apparátus gyakorolta a valódi hatalmat – de ez a korszak véget ért. A mindenek feletti hatalmat gyakorló legfelsőbb bíróságot a helyére kell tenni ahhoz, hogy a bírói diktatúra helyett a hatalmi ágak kiegyensúlyozott rendje a valódi demokráciát szolgálja.

A bukott baloldal elviselhetetlen könnyűsége

Elkeserítő, hogy az izraeli bukott baloldal mennyire nem képes elviselni a vereséget: komolynak látszó emberek óvodás módjára hisztiznek mert elvették a játékszerüket – a hatalmat.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.