Csúnyán összeveszett egymással az izraeli védelmi és nemzetbiztonsági miniszter

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter vasárnap reggel reagált Yoav Gallant védelmi miniszter állításaira, miszerint nem fog beszélni Ben-Gvirrel, miután korábbi beszélgetéseik tartalma kiszivárgott a médiába.

„Gallant nem válaszol a hívásokra. Úgy dönt, hogy figyelmen kívül hagyja a koalíció vezető partnereit. Ugyanez a helyzet a [rabbi Druckman emlékére felállított] előőrs kiürítésével, ugyanez a helyzet a [Siló-völgyben lévő] szőlőskert kiürítésével, ugyanez a helyzet azzal, hogy kapcsolatba léptem vele azzal kapcsolatban, hogy minden éjjel több ezer lövés hallatszik Hebronban, ugyanez a helyzet Evjatar település kiürítésével és ugyanez a helyzet az adminisztratív fogvatartottakkal kapcsolatban” – állította Ben-Gvir.

„Gallant független politikát folytat a jobboldali kormányon belül, de elfelejti, hogy őt a jobboldal szavazatai választották meg, nem pedig a baloldal szavazatai”

– tette hozzá Ben-Gvir.

Ben-Gvir egyre frusztráltabb Gallant védelmi miniszterrel szemben, akinek politikája szerinte nem egyezik meg a jobboldali kormányéval.

A múlt héten Gallant elrendelte a huvarai zsidó zavargás két gyanúsítottjának négy hónapos adminisztratív őrizetbe vételét, percekkel azután, hogy a jeruzsálemi magisztrátusi bíróság bizonyíték hiányában elrendelte a szabadon bocsátásukat és hat másik gyanúsítottét.

Pénteken Ben-Gvir megpróbált kapcsolatba lépni Gallant-tal, hogy pontosítást kérjen az adminisztratív őrizet elrendelésével kapcsolatban, de nem kapott választ.

Az egyik izraeli csatorna arról számolt be, hogy Gallant figyelmeztette Ben-Gvirt, hogy nem fog többé beszélni vele, miután három korábbi beszélgetésük kiszivárgott a sajtóhoz.

Módosították a szabályozást – ezentúl stabilabb kormányok jöhetnek Izraelben

Netanjahu gyakorlatilag elejét vette annak, hogy fellázadjanak ellene.