Republikánus vezető: Amerikának semmi köze Izrael igazságügyi reformjához

Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi vezetője a közelmúltban tett jeruzsálemi útja után az Axiosnak adott interjúban elmondta, hogy az izraeli kormány igazságügyi reformja izraeli belügy, és az Egyesült Államoknak nem kellene beavatkoznia.

Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi vezetője a közelmúltban tett jeruzsálemi útja után az Axiosnak adott interjúban elmondta, hogy az izraeli kormány igazságügyi reformja izraeli belügy, és az Egyesült Államoknak nem kellene beavatkoznia.

McConnell, aki a múlt héten a republikánusok szenátusi küldöttségének tagjaként Izraelbe látogatott, és találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Isaac Herzog elnökkel, az Axiosnak elmondta, hogy az izraeli kormány igazságügyi tervének kérdése alig került szóba a jeruzsálemi találkozókon, és hangsúlyozta, hogy ez belügy.

„Nincs olyan véleményem, amelyet hajlandó lennék kifejteni erről” – mondta a héten egy interjúban.

„Ezt az izraeli állampolgároknak maguknak kell megoldaniuk, mindenféle amerikai befolyás nélkül. … Nem az én dolgom, hogy tanácsot adjak az izraelieknek, hogyan oldják meg ezt”

– tette hozzá.

McConnell álláspontja eltér a Biden-kormány és a demokraták véleményétől, akik hangosan hangoztatták, hogy ellenzik az igazságügyi reformot.

Joe Biden elnök is megszólalt az igazságügyi reformmal kapcsolatban, Thomas Friedmannak, a The New York Times munkatársának küldött nyilatkozatában.

„Az amerikai demokrácia és az izraeli demokrácia zsenialitása az, hogy mindkettő erős intézményekre, fékekre és ellensúlyokra, független igazságszolgáltatásra épül” – írta Biden.

„Az alapvető változásokkal kapcsolatos konszenzus kialakítása nagyon fontos annak biztosítása érdekében, hogy az emberek elfogadják azokat, és így fenntarthatóak legyenek” – tette hozzá az elnök.

Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete eközben nemrégiben felszólította az izraeli vezetőket, hogy „húzzák meg a féket” az igazságügyi reformmal kapcsolatban.

Válaszul Amichai Chikli diaszpóraügyi miniszter felszólította Nides-t, hogy „maga húzza be a féket, és törődjön a saját dolgával”.

Ezen a héten Nides szemrehányást tett Chiklinek, és azt mondta: „Egy izraeli tisztviselő, akit nem ismerek, azt mondta, hogy maradjak ki Izrael ügyeiből. Szerintem a legtöbb izraeli nem akarja, hogy az USA kimaradjon Izrael ügyeiből”.

(Arutz 7)

Eli Vered Hazan: Választási ígéretek betartása felülírja az ellenzéki hisztériát

A Likud párt nemzetközi igazgatóját budapesti látogatásán az Izraelben zajló legfontosabb kérdésekről és Izrael és Magyarország tovább erősödő kapcsolatáról kérdeztük.