Leminősítéssel fenyegetik Izraelt a tervezett igazságügyi reform miatt

A J.P. Morgan kutatási részlege „Izrael-stratégia: A belföldi volatilitás fellángolása.” címmel közölt felmérést az izraeli gazdaságról.

A jelentésben az amerikai pénzügyi szolgáltató cég figyelmeztet:

„Az igazságügyi reform aggodalmakat vetett fel az ország intézményi erejével és a befektetési klímával kapcsolatban. Az intézményi erő bármely lényeges romlása hatással lehet a befektetési áramlásokra, azonban ennek mértékét és időzítését nehéz megítélni. Izrael államadós-besorolásának lefelé irányuló kockázata is fennállhat, de arra számítunk, hogy ennek piaci hatása korlátozott lesz”.

A JP Morgan hozzátette:

„A lengyelországi igazságügyi reformokat követően az S&P Ratings 2016 januárjában A-ról BBB+-ra rontotta le az ország államadós-besorolását”.

Ennek ellenére a J.P. Morgan arra számít, hogy az Izraelbe irányuló közvetlen külföldi befektetésekre gyakorolt hatás korlátozott lesz.

Polgárháborútól tart az izraeliek több, mint egyharmada

Az izraeliek 84%-a úgy véli, hogy az igazságszolgáltatási rendszernek szüksége van bármilyen változtatásra, de csak 22% támogatja a reformban javasolt összes változtatást.

A Barclays ugyanakkor a kormány törvényalkotási tervei miatti piaci volatilitásra figyelmeztet Izraelben.

„Az izraeli választások óta politikai bizonytalanság uralkodik, ami több izraeli gazdasági index alulteljesítését eredményezte. Az ellentmondásos igazságügyi reformmal kapcsolatos közelmúltbeli események és a regionális feszültségek növekedése mindezekre, bár korlátozott mértékben, de további nyomást gyakorolt”.”

A közvetlen külföldi befektetésekről (FDI) a J.P. Morgan a következőket mondta:

„Az Izraelbe irányuló befektetési áramlásokra, például a technológiai szektorba irányuló befektetésekre gyakorolt esetleges negatív hatás szintén középtávú kockázatot jelenthet. A közelmúltbeli jelentések szerint néhány külföldi intézmény már elkezdte kivonni a pénzeszközeit Izraelből az igazságügyi reformtervvel kapcsolatos aggodalmak miatt. A technológiai ágazat viszonylag hangosan fejezte ki ellenérzését a javasolt reformokkal szemben. Lengyelország esetében megjegyezzük, hogy az igazságügyi reformokkal kapcsolatos felerősödő zaj időszakában bizonyos jelek arra utalnak, hogy a nettó közvetlen külföldi befektetések beáramlása elmaradt.”

A J.P. Morgan kétéves izraeli sékel államkötvények vásárlását javasolja, ami hosszú távon optimizmust sugall. Megjegyzi továbbá az emelkedő kamatlábat és az első jeleket arra vonatkozóan, hogy a lakáspiac és az üzleti tevékenységek visszaesésnek indultak.

A J.P. Morgan továbbra is semleges marad a sékellel kapcsolatban.

„Alapesetünk továbbra is az, hogy a sékel továbbra is nagyon erősen kötődik a globális pénzügyi feltételek mozgásához, tekintettel a helyi intézményi befektetői fedezeti áramlások mértékére, a középtávú felértékelődési nyomást pedig a támogató BoP horgonyzás hajtja. Ennek ellenére inkább semlegesek maradunk a devizával kapcsolatban, annak ellenére, hogy a kockázati felárak egyértelműen megnövekedtek.”

Szintet léptek a tünetők: sztrájkot hirdetett 130 izraeli vállalat

Így tiltakoznak a tervezett igazságügyi reformok ellen.