Polgárháborútól tart az izraeliek több, mint egyharmada

Az izraeliek több mint egyharmada tart egy polgárháború lehetőségétől a kormány által javasolt igazságügyi reformok miatt – derül ki a Jewish People Policy Institute (JPPI) megbízásából készült felmérésből, amelyet kedden tettek közzé.

A felmérés szerint míg az embereknek 35 százaléka gondolja úgy, hogy az igazságügyi reform polgárháborúhoz fog vezetni, addig 60 százalékuk úgy véli, hogy a reformot támogatók és ellenzők közötti harcban bármilyen erőszakos cselekményre sor kerülhet. Az aggodalom az egész politikai spektrumon átívelő, minden korú és hátterű ember között fennáll.

„Ezek a számok első pillantásra irreálisnak tűnnek, de valójában, ahogy kétszer és háromszor ellenőriztük, azt találtuk, hogy az izraeliek nem gondolják, hogy az erőszakos konfliktus lehetősége pusztán politikai retorika vagy médiavisszhang lenne; ez valós aggodalom”

– mondta Yedidia Stern, a JPPI elnöke.

Jelenleg az izraeliek 41%-a támogatja, 44%-a pedig ellenzi a reformot, amely az igazságszolgáltatási rendszer átalakítására és a kormány nagyobb hatalmának átadására irányul. A javasolt változtatások között szerepel egy olyan felülbírálati záradék, amely lehetővé teszi a Legfelsőbb Bíróság döntéseinek egyszerű knesszetbeli többséggel történő megsemmisítését, a politikusoknak többséget biztosít a bírói kiválasztási bizottságban, a bírósági felülvizsgálat alkalmazásához a Legfelsőbb Bíróság bíráinak egyhangú egyetértése szükséges, eltörlik az ésszerűségi záradékot, és előírják, hogy a jogi tanácsadóknak a kormány véleményével kell rendelkezniük.

Míg az izraeliek 84%-a úgy véli, hogy az igazságszolgáltatási rendszernek szüksége van bármilyen változtatásra, csak 22% támogatja a reformban javasolt minden egyes változtatást, és a tervet heves kritikák érték Izraelen belülről és kívülről egyaránt.

Politikai gyilkosságra uszító Facebook poszt miatt háborognak Izraelben

Az egyik Netanjahu-ellenes tüntető a miniszterelnök meggyilkolására szólított fel.

Jichák Herzog elnök a múlt héten felszólította a koalíciót, hogy a két fél közötti tárgyalásokig és megbeszélésig fagyassza be a reformmal kapcsolatos törvényhozást, amit a felmérés szerint az ország fele támogat. A koalíció azonban ezt elutasította, és szombat este benyújtotta a reformot.

„Ezek a felmérési eredmények villogó vörös figyelmeztető jelzést jelentenek, amelyet az izraeli politikusoknak figyelembe kell venniük. Egyértelmű, széleskörű közvélemény támogatja a kompromisszumot és a párbeszédet a reformot támogatók és az ellenzők között”

– mondta Stern.

„Az izraeliek hatalmas csendes többsége fél a polgárháborútól, és azt akarja, hogy választott tisztségviselőik tárgyalási folyamatba kezdjenek. Ezek a felmérési eredmények villogó vörös fényt jelentenek, amelyet az izraeli politikusoknak figyelembe kell venniük. Nemzetünk függ ettől”

— tette hozzá.

A JPPI a múlt héten indított kampányt, amely a „nem a kényszerre és az erőszakra, igen a párbeszédre” szlogennel kompromisszumra szólít fel.

Naftali Bennett: Rabin és Netanjahu visszatért, én is vissza fogok!

A volt izraeli miniszterelnök arra kérte a diaszpóra zsidóságát, hogy hogy ne „mondjon le” Izraelről.