Politikai gyilkosságra uszító Facebook poszt miatt háborognak Izraelben

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombat este reagált az életét fenyegető online fenyegetésekre, mondván, hogy „minden határt átlépnek”, és sürgette a bűnüldöző szerveket, hogy lépjenek fel az uszítás ellen.

Netanjahu franciaországi útjáról Izraelbe visszatérve Zeev Raz egykori légierő-pilóta, Netanjahu-ellenes tüntető Facebook-bejegyzésére reagált. Raz pénteki bejegyzésében, amely az igazságügyi reform elleni újabb nagyszabású tüntetés előtt született, azt írta, hogy

ha egy vezető „diktatórikusan viselkedik, akkor kötelességünk megölni. Ha egy miniszterelnök feláll, és diktatórikus hatalmat épít saját magának, akkor halott ember, ilyen egyszerű”

– tette hozzá Raz anélkül, hogy Netanjahu nevét említette volna.

A poszt online visszatetszést váltott ki, és később törölték. A rendőrség szombaton késő este kiadott közleményében közölte, hogy „uszítás és fenyegetés gyanújával” nyomozást indított. Netanjahu elítélte a fenyegetéseket, mivel azok „valódi veszélyt jelentenek a demokráciára”.

„Az elmúlt hetekben az uszítás növekvő hullámának lehettünk tanúi. Naponta lépik át a határokat, és úgy tűnt, hogy a választott tisztségviselőket és engem ért fenyegetésekben már minden határt átléptek. De nyilvánvalóan nem, mert ma hallottunk és láttunk egy egyértelmű fenyegetést Izrael miniszterelnökének meggyilkolására”

– mondta.

Izraeli diplomata: Szó sincs arról, hogy egyedül menjünk a csatába

Egy francia lap szerint az izraeli miniszterelnök egy nemzetközi koalíció létrehozásán fáradozik Irán ellen.

„Elvárom, hogy a bűnüldöző és biztonsági tisztviselők, akik az előző kormány idején egyértelműen és élesen léptek fel kisebb, sokkal kevésbé súlyos jelenségek miatt, legalább ugyanolyan szigorúan és élesen lépjenek fel ezzel a súlyos jelenséggel szemben. És az ellenzék vezetőitől is elvárom, hogy ugyanolyan határozottsággal és ugyanolyan intenzitással szólaljanak fel, mint ahogyan én szólaltam fel”

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Sin Bet belbiztonsági ügynökség vezetője, Ronan Bar szombat este Kobi Shabtai rendőrfőnökkel beszélt „a választott tisztségviselők ellen általában és különösen a miniszterelnök ellen irányuló erőszakos és uszító beszédek elszaporodásáról”.

„Megállapodtak abban, hogy a rendfenntartó rendszer zéró tolerancia politikáját fogják alkalmazni azokkal szemben, akik erőszakra uszítanak, vagy károkozásra szólítanak fel magánszemélyek és választott tisztségviselők ellen, valamint azokkal szemben is, akik a tüntetőkkel szemben szólítanak fel károkozásra”

– áll az ügynökség közleményében, hozzátéve, hogy

a tüntetéshez és tiltakozáshoz való jog törvényes, de szükséges „tisztázni, hogy a károkozásra és erőszakra való felszólítás kívül esik a legitim diskurzuson”.

Ennyien még nem tüntettek az új izraeli kormány ellen

Több mint 80 ezer izraeli gyűlt össze Tel-Avivban.