Ennyien még nem tüntettek az új izraeli kormány ellen

Több mint 80 ezer izraeli gyűlt össze Tel-Avivban, hogy tüntessen az új jobboldali kormánykoalíció igazságügyi reformtervei ellen – számolt be róla az Index.

Az igazságszolgáltatás átalakítására irányuló tervek megkönnyítenék az izraeli parlament számára a legfelsőbb bíróság döntéseinek hatályon kívül helyezését. A tüntetők Benjamin Netanjahu miniszterelnök által javasolt változtatásokat demokrácia elleni támadásnak minősítették. A kormányfő jeruzsálemi rezidenciája előtt és az északi Haifa városában is gyülekeztek szombat estétől.

A tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrökkel, miközben megpróbáltak elzárni egy főutat, az Ayalon autópályát Tel-Avivban.

Ezek voltak a legnagyobb tüntetések Netanjahu új koalíciós kormányának decemberi beiktatása óta.

A transzparensek a Netanjahu vezette új koalíciót a szégyen kormányának nevezték. Az ellenzők között van az izraeli legfelsőbb bíróság főbírája, Esther Hayat és az ország főügyésze is.

A kritikusok szerint a reformok véget vetnének az igazságszolgáltatás függetlenségének, elősegítenék a korrupciót, csorbulnának a kisebbségi jogok és megfosztanák Izrael bírósági rendszerét a hitelességétől.

Palesztin és Pride-zászlókkal tüntetett Netanjahuék ellen az izraeli baloldal

Hatalmas tömeg gyűlt össze az új jobboldali-vallásos kormány ellen Tel-Avivban.