Palesztin és Pride-zászlókkal tüntetett Netanjahuék ellen az izraeli baloldal

Az egyik tüntető egy táblát tartott a kezében, amelyen az új izraeli kormányt az 1930-as évek náci Németországéhoz hasonlította.

Miközben baloldali tüntetők gyűltek össze Tel-Avivban, hogy tiltakozzanak Izrael új jobboldali kormánya és az általa bevezetni szándékozott igazságügyi reformok ellen, néhány tüntető palesztin zászlókat lengetett.

Hanoch Milwidszkij Likud képviselő megosztotta a Twitteren az egyik tüntetőről készült fotót, azt írva:

„Az ellenség zászlaja az igazságügyi reform elleni tüntetésen. Kell még valakinek magyarázat arra, hogy miért van szükség erre a reformra?”.

חנוך מילביצקי – hanoch milwidsky on Twitter: „דגלי האוייב בהפגנה נגד הרפורמה המשפטית. עוד מישהו צריך הסבר מדוע ברפורמה הזו נחוצה כל כך? pic.twitter.com/BMOQLey2Ag / Twitter”

דגלי האוייב בהפגנה נגד הרפורמה המשפטית. עוד מישהו צריך הסבר מדוע ברפורמה הזו נחוצה כל כך? pic.twitter.com/BMOQLey2Ag

A tüntetésen kiszúrt táblák között volt egy másik is, amelyen pedig az állt, hogy

„1933, lehet és kell összehasonlítani”, látszólag az új kormányt a nácik németországi hatalomra jutásához hasonlítva.

A tüntetés egyik szervezője közleményben írta:

„A megalakult új kormány szélsőséges és veszélyes tagjai máris azt tervezik, hogy mindannyiunknak ártani fognak: hogyan mélyítsék el az arab állampolgárokkal szembeni rasszista diszkriminációt, hogyan csökkentsék a szociális támogatásokat, hogyan diszkrimináljanak nemi alapon. Nem fogunk otthon ülni tétlenül, és nem fogunk hozzászokni a kétségbeeséshez és a frusztrációhoz.

Ahol harc van, ott van remény. És mi harcolni fogunk az otthonunkért”

– írták.

A tüntető menet a Habima, az Izraeli Nemzeti Színháztól a tel-avivi művészeti múzeum elé vonult, ahol beszédet mondott a bíróságok és az ügyészség erejét csökkentő változtatások ellen többek között Avi Chimi, az ügyvédi kamara elnöke, Ajman Ode, az arab Közös Lista pártszövetség vezetője, és Naama Lazimi, a szociáldemokrata Munkapárt parlamenti képviselője.

„Azt üzenem Jarív Levinnek és barátainak, hogy nem engedjük, hogy diktatúrává változtasson bennünket. A reform, melyről beszél, a demokrácia lerombolását, az emberi jogoknak, a bíróság függetlenségének és önöknek, a polgároknak a megsértését jelenti”

– mondta Chimi.

A demonstrációt számos izraeli civil szervezet rendezte, köztük békeszervezetek, valamint a Benjamin Netanjahu miniszterelnök távozását követelő aktivisták, többek közt a Fekete Zászlós mozgalomból és a Crime Minister nevű szervezet soraiból.

„Néhány nappal azután, hogy Netanjahu Levinen keresztül puccsot hirdetett, visszatérünk az utcára. Csak egy dolog állíthatja meg a puccsot: a polgárok az utcán, akik világossá teszik, hogy nem hagyják, hogy Izrael messiási diktatúrává változzon”

– közölte a lappal a Fekete Zászlós mozgalom.

A tüntetők egy része a beszédek után rövid időre lezárta Izrael legforgalmasabb főútját, az Ajalon autópályát, majd egy csoport a Likud párt egyik politikusának, Amír Ohanának, a kneszet házelnökének tel-avivi háza elé vonult demonstrálni.

Miért bukik el az izraeli baloldal az eszmék piacán?

A közel-keleti káosz feltételei között nem lehet elvárni Izraeltől, hogy további kockázatokat vállaljon. Robert C. Castel publicisztikája.