Izraeli diplomata: Szó sincs arról, hogy egyedül menjünk a csatába

Egy francia lap szerint az izraeli miniszterelnök egy nemzetközi koalíció létrehozásán fáradozik Irán ellen.

Az izraeli miniszterelnök Párizsban utazott február 2-án. Netanjahunak ez volt első látogatása Franciaországban azóta, hogy egy hónappal ezelőtt visszatért a hatalomba.

Az RFI szerint Izrael attól tart, hogy legnagyobb ellensége, az Iráni Iszlám Köztársaság atomfegyverekhez jut, ezért a zsidó állam katonai koalíciót kíván létrehozni, nevezetesen a nyugati hatalmakkal együtt, hogy csapást mérjen a mullahok rezsimjére.

A lap úgy véli, hogy papíron erre minden készen áll. Izrael nagyon részletesen kidolgozta az Irán elleni támadási stratégiáját: mintegy 3000 célpontot azonosítottak, és gyorsan akarnak akcióba lépni.

„De szó sincs arról, hogy egyedül menjünk a csatába”

– vallotta be a lapnak egy izraeli diplomáciai forrás.

Ugyanez a forrás szerint Izrael számára az az elképzelés, hogy szövetségeseket kell találnia. A katonai koalícióban részt venne Franciaország, az Egyesült Államok és ideális esetben néhány arab ország: néhány Öböl menti monarchia, amelyek számára az Iszlám Köztársaság szintén fenyegetést jelent.

Az izraeli diplomata szerint egy ilyen szövetség elrettentőleg hatna Teheránra.

Netanjahu Párizsba látogatott első európai útján megválasztása óta

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtök este kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Párizsba.

„Izrael megtámadja Iránt, de Teherán nem vág vissza, mert ez azt jelentené, hogy egyszerre több országnak is hadat üzen”

– magyarázta a diplomata a lapnak.

„Eddig Párizs és Washington kategorikusan elutasította ezt a lehetőséget, és az Iránnal való diplomáciai megoldást részesítették előnyben” – árulta el az RFI-nek egy, az ügyet ismerő forrás.

„A helyzet azonban megváltozott”

– tette hozzá.

Először is, az iráni atomalku egyértelműen zsákutcába jutott, Izrael pedig arra törekszik, hogy az ukrán-orosz háború kapcsán megnyerje a nyugati tábor támogatását. Izrael az utóbbi időben arról beszél, hogy fontolgatja Kijev katonai támogatását Moszkva ellenében.

Az RFI szerint Netanjahu így üzen a Nyugatnak:

„Támogatlak téged az Oroszország elleni háborúdban, támogass engem az Irán elleni harcomban.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Netanjahu: Az iráni atom megállításának módja a hiteles katonai fenyegetés

Az izraeli miniszterelnök a CNN-nek adott interjút. Szó volt Iránról, az arab országokkal való béketárgyalásokról, a palesztinokról és a vitatott bírósági reformokról is.