Netanjahu Párizsba látogatott első európai útján megválasztása óta

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtök este kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Párizsba- írja a Ynet. 

A francia államfő örömmel fogadta, hogy „Netanjahu Franciaországot választotta első Közel-Keleten kívüli látogatására” izraeli miniszterelnökké történt újraválasztása óta, hangsúlyozva, hogy

ez a választás „a két ország és a két nép közötti közelséget” bizonyítja.

Macron kifejezte Franciaország szolidaritását Izraellel a múlt pénteki jeruzsálemi terrortámadás után, amely hét izraeli életét követelte. Egyúttal megerősítette aggodalmát a Ciszjordániában kiújult erőszak és az izraeliek és palesztinok közötti növekvő feszültségek miatt, emlékeztetve arra, hogy el kell kerülni minden olyan intézkedést, amely ezeket tovább szíthatja.

„Mindkét oldalon nincs mit mondani vagy tenni az izraeli-palesztin kérdéssel kapcsolatban, amelyet befagyasztott konfliktusnak tekintenek, amelynek nincs jövője” – mondta Michaël Darmon, az i24NEWS szerkesztő-írója.

A francia elnök üdvözölte az Izrael és több közel-keleti arab állam közötti kapcsolatok normalizálódását mint a térség stabilitásának és biztonságának tényezőjét, de emlékeztetett arra, hogy ez a dinamika mindaddig nem lesz teljes, amíg nem kíséri „egy olyan megoldás felé vezető politikai folyamat újraindítása, amely megfelel mind a palesztinok, mind az izraeliek jogos törekvéseinek”.

Macron megragadta az alkalmat arra is, hogy megismételje: hozzá kíván járulni az izraeliek és a palesztinok közötti párbeszéd újraindításához, amelynek kezét első hivatali idejének kezdete óta próbálja nyújtani, nem sok sikerrel.

„Netanjahu számára ez egyúttal egy módja annak, hogy megmutassa, hogy még mindig hiteles partner, és hogy ő és Macron, akik végső soron a demokratikus tábor legmagasabb rangú tisztségviselői, olyan kapcsolatot tudnak kialakítani, amely politikai fronton újjáéleszti a kétoldalú kapcsolatokat” – jegyezte meg Darmon.

Netanjahu és Macron a regionális válságokról is tárgyaltak, különös tekintettel az iráni atomprogramra, amely Izraelt, valamint Franciaországot és Európát is fenyegeti.

„Amit Netanjahu kaphat ebből a francia-izraeli egységből az iráni kérdésben, az egyfajta engedékenység az izraeli belső konfliktusok tekintetében, különösen az izraeli kormány tervezett reformjait illetően” – mondta Darmon.

A francia elnök tartózkodott attól, hogy nyíltan bírálja Netanjahut az igazságügyi rendszer reformjára vonatkozó tervei miatt, ahogyan azt Antony Blinken tette.

A Le Monde című francia lap azonban arról számolt be, hogy zárt ajtók mögött Macron figyelmeztette az izraeli vezetőt, hogy a reform árthat az ország demokráciájának.

A két férfi végül megvitatta az ukrajnai konfliktus következményeinek kezelésére tett erőfeszítéseit. Kifejezték továbbá, hogy szeretnék elmélyíteni a két országot összekötő stratégiai partnerséget, és minden területen erősíteni a kétoldalú kapcsolatokat.

Fotó: EPA/YOAN VALAT

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Amiad Cohen: Sok a hasonlóság Izrael és Magyarország között

Az izraeli Tikvah Fund vezetője elmondta, hogy Izraelt miért a Legfelsőbb Bíróság irányítja, és hogy mi a baja a nemzetközi sajtónak Netanjahu kormányával.