Naftali Bennett: Rabin és Netanjahu visszatért, én is vissza fogok!

A volt izraeli miniszterelnök megfogadta, hogy visszatér a politikai életbe.

Bennett hétfő este New Yorkban, amerikai zsidó közösség egyik összejövetelén beszélt egyéves miniszterelnökségéről, a Netanjahu-kormánynak az izraeli igazságszolgáltatás reformjára vonatkozó terveiről, a diaszpóra zsidóság kapcsolatáról Izraellel és saját politikai kilátásairól.

Az eseménynek a United Jewish Appeal – Federation of New York adott otthont a manhattani Temple Emanu-El Streicker Centerben.

Amikor megkérdezték tőle, hogy visszatér-e a politikába, miután tavaly júliusban lemondott a miniszterelnöki tisztségről, Bennett Jichák Rabinhoz és Benjamin Netanjahuhoz hasonlította magát, két olyan miniszterelnökhöz, aki elhagyta a politikát, hogy évekkel később visszatérjen a miniszterelnöki székbe.

„Izraelben újrahasznosíthatóak vagyunk. Ennek soha nincs vége. Rabin ’74-től ’77-ig volt miniszterelnök, majd visszatért. Bibi ’96-tól ’99-ig volt miniszterelnök, és visszatért. Tehát én is vissza fogok térni.”

Miután koalíciós kormányának nem sikerült elfogadnia a Júdea és Szamária helyzet szabályozásáról szóló törvény meghosszabbítását – amelyet ötévente fogadnak el a Júdeában és Szamáriában élő izraeliek tartózkodási státuszának fenntartása érdekében – Bennett lemondott a miniszterelnökségről.

A politikából távozó Bennettről az a hír járta, hogy valamikor a novemberi választások után tervezi a visszatérést.

A jelenlegi kormányt ért bírálatokkal – többek között a Legfelsőbb Bíróság bírói aktivizmusának visszaszorítására irányuló terveivel kapcsolatban – Bennett arra szólította fel a diaszpóra zsidóságát, hogy ne „mondjon le” Izraelről.

Bennett: Ha Izrael egységes, akkor legyőzhetetlen

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „Izrael Állam erősebb, mint valaha”.

„Arra kérem önöket, ne mondjanak le Izraelről, még akkor sem, ha épp kapuzárási pánikban vagyunk.

Túl fogunk lépni ezen, mert a lakosság többsége zsidó és demokratikus Izraelt akar, zsidóságot akar, nem akar kényszerítést. Amikor a családtagod válságon megy keresztül, nem mondasz le róla, épp ellenkezőleg, átöleled, átsegíted ezen az időszakon”.

Bennett, aki a múltban az igazságügyi reform egyik kiemelkedő támogatója volt, most bírálta Jariv Levin igazságügyi miniszter reformtervét.

Hétfő este Bennett egyértelművé tette, hogy bár támogatja a hatalmi ágak közötti egyensúly helyreállítását célzó lépéseket, a jelenlegi javaslatok „túl messzire mennek”, különösen elutasítva azokat a terveket, amelyek a választott tisztségviselők szerepének növelésére irányulnak az új bírák kinevezésében.

Bennett nem zárta ki, hogy a jövőben csatlakozzon egy Netanjahu-kormányhoz

A Knesszet már hétfőn feloszlathatja magát, mivel az ellenzék a hírek szerint kimerített minden kísérletet arra, hogy választások nélkül alakítson alternatív kormányt.