Bennett nem zárta ki, hogy a jövőben csatlakozzon egy Netanjahu-kormányhoz

A Knesszet már hétfőn feloszlathatja magát, mivel az ellenzék a hírek szerint kimerített minden kísérletet arra, hogy választások nélkül alakítson alternatív kormányt.

A 24. Knesszet már hétfő este feloszlathatja magát, pontosan egy héttel Naftali Bennett miniszterelnök és Jair Lapid miniszterelnök-helyettes erre vonatkozó drámai bejelentése után.

Bár még számos parlamenti akadályt kell leküzdeni, Ajelet Shaked belügyminiszter pénteken azt mondta, hogy a Benjámin Netanjahu ellenzéki vezető által vezetett alternatív kormány megalakításáról folytatott tárgyalások kifulladtak, így a választások maradtak az egyetlen fennmaradó lehetőségként.

Bennett politikai jövője bizonytalan. Pénteken találkozott régi politikai partnerével, Shakeddel, először a hétfői bejelentés óta, amelyet akkor tett, amikor a nő hivatalos látogatáson tartózkodott Marokkóban.

A tervek szerint vasárnap ismét találkoznak, feltehetően azért, hogy megvitassák politikai jövőjüket.

Válasszunk vagy ne válasszunk? Ez a legnagyobb kérdés Izraelben

Egymást tapossák a kormánypárti és ellenzéki pártok, amelyek versenyt futnak az idővel is. Netanjahu személye a politikai helyzet rendeződésének egyaránt motorja és akadálya.

Bennett mindhárom nagy televíziós hírcsatornának szombat este sugárzott interjújában elmondta, hogy nem fogja bejelenteni a jövőre vonatkozó terveit, amíg a Knesszet hivatalosan fel nem oszlik, de döntését annak alapján fogja meghozni, hogy a politikában maradásával hozzájárul-e vagy sem az Izrael különböző részei közötti szakadék begyógyításához.

A koalíciós megállapodások szerint Bennettnek belügyminiszternek, Shakednek igazságügyi miniszternek, Sa’arnak pedig külügyminiszternek kellett volna lennie. Ezekhez a változásokhoz azonban a Knesszet jóváhagyása szükséges, a koalíciónak pedig nincs többsége.

Ha Bennett úgy dönt, hogy akár véglegesen, akár ideiglenesen távozik a politikából, akkor valószínűleg Shaked veszi át a Jamina vezetését. Ha viszont úgy dönt, hogy marad, akkor ő dönthet úgy, hogy véget vet a partnerségnek, és kilép a pártból, amely egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás mindössze négy mandátumot szerezne.

Bennett nem zárta ki, hogy csatlakozik egy Netanjahu vezette kormányhoz.

„A 2015-ös Netanjahu-stílus rendben van, de nem, ha olyan dolgokat tesz, amelyek elfogadhatatlanok”

– mondta Bennett a 12-es csatorna Dana Weissnek adott interjújában.

Naftali Bennett tragédiája

Bennett nem mérte fel helyesen, hogy milyen árat fizet azért, hogy hátat fordított választóinak és Izrael lakossága felének, de a „csendes többség” egyesítése még megmentheti.

Bár még számos parlamenti akadályt kell leküzdeni, Ajelet Shaked belügyminiszter pénteken azt mondta, hogy a Benjámin Netanjahu ellenzéki vezető által vezetett váltókormány megalakításáról szóló tárgyalások kifulladtak, így a választások maradtak az egyetlen fennmaradó lehetőségként.

Az, hogy a Knesszet hétfőn, kedden vagy szerdán oszlik-e fel, a Boaz Toporovszkij (Jesh Atid) koalíciós frakcióvezető és Jariv Levin (Likud) ellenzéki frakcióvezető között folyó tárgyalások eredményétől függ.

A törvényalkotási bizottság vasárnap délután 39 törvényjavaslatról szavaz. A legjelentősebb az a vitatott törvényjavaslat, amely megakadályozza, hogy egy legalább három év börtönnel büntetendő bűncselekmény miatt büntetőeljárás alatt álló képviselő kormányt alakítson. A „vádlott-törvény” néven ismert törvény Netanjahura vonatkozik majd, aki ellen egy rendbeli vesztegetés, valamint három rendbeli csalás és hűtlen kezelés miatt folyik eljárás.

A törvényt várhatóan nem fogadják el, egyrészt azért, mert nincs elég idő a törvényhozási folyamaton való átvezetésére, másrészt pedig azért, mert a választásokhoz való közelsége miatt a Legfelsőbb Bíróság elvetheti.

Továbbra is Netanjahu a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt

Viszont ha ma tartanák a választásokat, nem tudna kormányt alakítani a 61 mandátumos parlamenti többség elérésével.

A koalíció egy olyan törvényt is előterjesztene, amely megakadályozná, hogy egy miniszterelnök nyolc évnél hosszabb ideig legyen hivatalban. Ez a törvény kevésbé vitatott, de várhatóan szintén nem fog átmenni.

A haredi (ultraortodox) párt, az Egyesült Tóra Judaizmus (UTJ) törvényjavaslatot terjesztett elő a választási küszöb 3,25%-ról 2%-ra történő csökkentéséről. A Merec képviselője, Mossi Raz szintén támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot. Lapid azonban korábban azt mondta, hogy ő a küszöb emelését, nem pedig csökkentését támogatja. Még ha ezekből vagy a többi törvényjavaslatból nem is lesz törvény, ha a Knesszet bukása előtt átmennek az első olvasaton, akkor is a következő Knesszetben könnyebb lesz elfogadni őket.

„A Jiszráél Bejtenu nem fog koalícióra lépni sem Netanjahuval, sem a haredi pártokkal”

– jelentette ki Avigdor Liberman pártelnök és pénzügyminiszter a 12-es csatorna Meet the Press című műsorában szombat este.

A baloldalon, míg Merav Michaeli munkáspárti vezető és közlekedési miniszter pénteken azt mondta, hogy pártja egyedül indul, addig Nitzan Horowitz, a Merec vezetője és egészségügyi miniszter szombaton azt mondta, hogy támogatja az egyesülést, azzal érvelve, hogy Izraelnek „egyetlen egységes, cionista, baloldali pártra” van szüksége.

Netanjahu olyan kormányt ígér, amely csökkenti az adókat és az árakat

Bennett szerint egyéves kormányzásának időszakában Izrael kikerült a korábbi kétéves kaotikus választások időszakából, s megerősödött gazdasága és biztonsági helyzete.